Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болка в коляното при сгъване: причини, симптоми и методи на лечение

16 август 2024, 10:00 часа

Болката в коляното при сгъване е често срещан проблем, който може да се дължи на различни причини, вариращи от остри травми до хронични състояния. Разбирането на основните причини за тази болка, разпознаването на симптомите и проучването на методите за лечение могат да помогнат за ефективно справяне и облекчаване на дискомфорта.

Причини

Остеоартрит: Остеоартритът е една от най-разпространените причини за болки в коляното при по-възрастните хора и включва дегенерация на хрущяла в колянната става. Това води до болка, скованост и подуване, които са особено забележими по време на дейности, свързани със сгъване или носене на тежест.

Разкъсване на менискуса: Менискусът е хрущялна структура, която осигурява амортизация на коляното. Разкъсването, често в резултат на внезапни усуквания или удари, може да причини болка, подуване и затруднено сгъване на коляното.

Пателарен тендинит: Това заболяване засяга сухожилието, което свързва капачката на коляното с костта на подбедрицата. Повтарящият се стрес от дейности като скачане или бягане може да възпали това сухожилие, което води до болка при сгъване на коляното.

Внезапна болка в коляното: 6 възможни причини и препоръки от лекар

Наранявания на сухожилията: Навяхвания или разкъсвания на коленните връзки, като например предната кръстна връзка (ACL) или медиалната колатерална връзка (MCL), могат да причинят значителна болка и нестабилност, особено при сгъване или движение на коляното.

Бурсит: Бурсите са малки торбички, пълни с течност, които предпазват колянната става. Възпалението на тези бурси, често дължащо се на повтарящи се движения или натиск, може да причини локална болка и подуване.

Симптоми

Симптомите, свързани с болката в коляното при сгъване, варират в зависимост от причината, но обикновено включват:

Болка: Остра или болезнена болка в коляното, която може да се влоши при сгъване или движение.
Подуване: Натрупване на течност около колянната става, което води до подпухнал вид.
Скованост: Затруднения при пълното сгъване или изправяне на коляното, често придружени от усещане за стягане.
Чувствителност: Чувствителност при допир около колянната става или в определени области, като например пателарното сухожилие.

Ограничен обхват на движение: Намалена способност за движение на коляното в пълния му обхват поради болка или оток.

Методи на лечение

Почивка и лед: При остри наранявания или възпаления почивката на коляното и прилагането на лед могат да помогнат за намаляване на отока и болката. Препоръчително е да поставяте лед на мястото в продължение на 15-20 минути няколко пъти дневно.

Ако усетите болка в коляното, ето на какво може да се дължи

Физиотерапия: Укрепването на мускулите около коляното, подобряването на гъвкавостта и коригирането на двигателните модели може да облекчи болката и да предотврати бъдещи проблеми. Физиотерапевтът може да пригоди упражненията за отстраняване на конкретните причини за болки в коляното.

Лекарства: Болкоуспокояващи, които се продават без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да облекчат болката и да намалят възпалението. В някои случаи лекарят може да предпише по-силни лекарства или кортикостероидни инжекции при по-силна болка.

Поддържащи устройства: Коленните корсети или опори могат да осигурят допълнителна стабилност и да намалят натиска върху колянната става по време на движение.

Хирургия: В случаите, когато консервативното лечение е неефективно, може да се обмисли хирургична намеса. Процедури като артроскопията могат да решат проблеми като разкъсване на менискус или увреден хрущял.

Промени в начина на живот: Поддържането на здравословно тегло, използването на подходящи техники по време на физическите дейности и избягването на прекомерно натоварване на коляното могат да предотвратят и да се справят ефективно с болката в коляното.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес