Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билките, които спират изпотяването

16 юли 2024, 17:22 часа

Изпотяването е важна физиологична функция, тъй като по този начин тялото поддържа вътрешната си телесна температура и повечето от токсините се изхвърлят от тялото чрез потта. Някои хора обаче се потят прекомерно през горещите летни дни, което може да създаде доста неудобства. Вместо да посягате към скъпата козметика, можете да потърсите спасение в лечебните билки.

Билките, които редуцират изпотяването

Фитотерапевтите препоръчват за целта обвивки от млади орехи. Те съдържат етерично масло, което мирише на катран, танин, галова и елагова киселина и югландини, съединения с лют и горчив вкус, така че когато се приготвят като чай, могат да предотвратят обилно изпотяване, съобщава изданието The Health Site.

Билките, които гонят злото и привличат късмета 

Освен срещу прекомерно изпотяване, черупките от млади орехи се използват за приготвяне на бани и лапи срещу инфектирани рани и екземи и различни кожни заболявания.

Не по-малко ефективна е и салвията. Слабият градински чай стимулира изпотяването, докато по-силният (по-концентрираният) чай го спира и дори предотвратява.

Лайката, която е народен „лекар за всичко“, също се използва за облекчаване на повишеното изпотяване. Носител на лечебните свойства на това добре познато растение е неговото етерично масло, а смоли, горчиви вещества и дъбилни вещества допълват действието му.

Причини за повишено изпотяване

Зад наличието на повишено изпотяване може да идентифицират следните причини.

Диабет - отличителна черта е, че хиперхидрозата в случая засяга горната част на тялото, а именно главата, шията, подмишниците, ръцете, гърдите и гърба. Много по-рядко и по-слабо изразен е този проблем по корема, кръста и краката. Основните причини са нарушение на водно-солевия баланс, повишаване или намаляване на кръвната захар.

Дисфункция на щитовидната жлеза под формата на хипертиреоидизъм - повишени нива на хормоните TSH, T3 и T4. При неправилно функциониране на ендокринния орган метаболизмът се ускорява и възниква стимулиращ ефект върху симпатиковата система, което се проявява чрез прекомерно функциониране на потните жлези.

Разстройство на централната нервна система - вегето-съдовата дистония (VSD) или невроциркулаторната дистония (NCD) са състояния, характерни за юноши и хора под 30, по-рядко 35 години. В този случай функционирането на ендокринните жлези и кръвоносните съдове е дискоординирано, което води до повишено изпотяване.

Психосоматика . Паническите атаки, фобиите и маниите са придружени от освобождаване на хормони на стреса - адреналин и норепинефрин, което води до компресия на кръвоносните съдове.

Затлъстяване - поради образуването на излишен слой подкожна мазнина, топлообменът страда; поради повишеното производство на пот, тялото се опитва да охлади повърхността на тялото. При наднормено тегло терморегулаторната функция на кожата се нарушава, роговият слой се променя, а хормоните стимулират повишеното производство на себум.

Пременопауза, менопауза - преструктурирането на половите жлези, промяната на техните функции към постепенно изчезване, е придружено от горещи вълни, които се характеризират с разширяване на кръвоносните съдове в периферията, сърцебиене, зачервяване на лицето и силно изпотяване.

Повишена телесна температура, свързана с наличието на бактериален или вирусен агент в тялото също може да причини прекомерно изпотяване. Много микроорганизми умират при температура на околната среда от 38–39 ° C, така че хипертермията е нормална защитна реакция срещу навлизането на чужди микроби в тялото, които провокират развитието на възпаление. Хиперхидрозата в такива случаи изпълнява функциите на терморегулация, охлаждане на кожата и детоксикация - токсините, образувани по време на борбата с болестта, се елиминират чрез потта.

Лекар: Това са най-добрите билки за простата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес