Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Азотният диоксид от дизелови двигатели води до смърт

08 март 2018, 17:56 часа

Емисиите на азотен диоксид, произвеждани основно от дизелови автомобили, са довели до 6 000 преждевременни смъртни случая в Германия през 2014 г., съобщи официален доклад в четвъртък.

Според Мария Крауцбергер, която ръководи проучването в Германската агенция по околна среда, е ясно, че значително увеличението на азотни оксиди във въздуха се дължи на дизеловите автомобили – дори и извън най-натоварените пътища, предаде БГНЕС.

"Трябва да направим всичко, за да поддържаме въздуха чист и здравословен", добави тя, като отбеляза, че германските съдилища вече са дали на градовете драстичната възможност да забранят замърсяващите дизелови автомобили от определени зони.

Според проучването причината за около 6 000 смъртни случая, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания, може да бъде проследена до емисиите на азотен диоксид.

Освен тези смъртни случаи, опасният газ също е допринесъл за увеличаване на броя на заболяванията, включително диабет, хипертония и астма.

Около 437 000 души, страдащи от диабет, и 439 000 други, които имат астма, са били засегнати от замърсителя.

Бъдещето на дизеловите автомобили е внасящ разкол въпрос в Германия, където автомобилната индустрия остава основен стълб на успешния експортен сектор.

Върховният немски съд миналия месец реши, че градовете могат да наложат забрана за дизеловите автомобили като стъпка в борбата със замърсяването на въздуха, което обаче ще доведе до несигурност сред милионите собственици на автомобили с такива двигатели.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес