Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако забележите тези неща по БЕНКИТЕ си, незабавно се консултирайте с лекар

26 август 2021, 08:51 часа

Състоянието на бенките по кожата ни често може да ни алармира за нередности в тялото. Като видове съществуват два типа бенки – такива, които са вродени и такива, които са придобити. И двата вида е възможно да претърпят трансформации в хода на времето. Някои промени може да са напълно в рамките на нормалното, а други могат да сигнализират за сериозни проблеми и дори кожен меланом  (рак на кожата). В тази статия ще ви представим няколко важни симптома, при наличието на които е нужно да посетите специалист за преглед и консултация. Често имаме навика да пренебрегваме нещо по тялото си освен ако не ни боли. Търсим лекарската помощ чак когато нещата станат фатални. Запомнете, че превенцията е най-доброто лекарство! Не подминавайте знаците.

1. Размер – трудно е да се каже кога една бенка надвишава нормалните размери и въобще кои са нормалните размери. Счита се, че бенките, които са с диаметъра на една цигара, са в нормата. Но това, разбира се, не важи за всички. И все пак ако нещо в размера на бенката ви притеснява, желателно е да се консултирате със специалист.

2. Цвят – обикновено бенките са светло или тъмно кафеникави и равномерно оцветени. Ако забележите рязка промяна в пигментацията, обърнете се към доктор.

3. Ясни граници – здравите бенки имат ясно очертани граници върху кожата ни. Ако ви направи впечатление, че при вас не е така и границите са някак си размити, обадете се на специалист.

4. Пропорционалност – ако нямате проблеми, вашите бенки ще са симетрични. Тоест, ако забележите, че в единия си край бенката е доста раздута, а в другия край се смалява, желателно е да се консултирате със специалист.

5. Рязка или постепенна промяна – ако уловите, че някоя от бенките по тялото ви претърпява някаква нетипична промяна, това също може да ви послужи като знак, че е време да посетите лекарския кабинет.

6. Зачервявания по периферията на бенката – ако се появи зачервяване, трябва да знаете, че това най – вероятно е признак, че се е зародил възпалителен процес. Може да е придружено и от сърбеж в областта.

Не се стремете към самолечение. Вярно е, че някои от бабините лекове помагат и това е доказано. Но за да се премине към лечение, е нужно преди това да се установи какъв всъщност е проблемът. Тази статия е с цел да засили вниманието ви към определени симптоми. Ако забележите, че нещо от горепосочените признаци присъства във вашето тяло, по – добре се обърнете към специалист, отколкото сами да взимате решения, без да сте достатъчно квалифицирани.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес