Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сме преминали COVID-19, трябва здравна профилактика - ето на какво

27 май 2020, 08:40 часа

Биолог посочи три органа, чиито функции трябва да бъдат проверени след възстановяване от COVID-19, пише БГНЕС.

След като се излекуваме от коронавируса, на първо място е необходимо да проверим работата на белите дробове, бъбреците и мозъка си, каза професорът от университета "Джордж Мейсън" (САЩ) и доктор на биологичните науки Анча Баранова пред РИА Новости.

"След COVID-19 трябва да проверите три основни системи в организма: белите дробове, бъбреците и мозъка. Трябва да се обърнете към пулмолог, а след това да проверите и работата на бъбреците си. Това става чрез популярно изследване - биохимия на кръвта. Има индикатор, който отразява дали те функционират нормално", каза Баранова.

"Третата система е мозъкът, функционирането на централната и периферната нервна система. Както вече се отбелязва, има случаи на невроинфекции след боледуване от коронавируса", обяснява биологът.

Баранова напомни, че при някои хора се забелязва влошаване на паметта, зрението, намалява способността за концентрация и може да се появи главоболие.

"Обикновено на подобни проблеми не се обръща достатъчно внимание, но по принцип невропатолог може да помогне да се справим с тях", каза ученият.

Още: "Коронавирусът: Поправките в статистиката в Европа не спират"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес