Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 техники за измъкване от емоционален срив

11 юли 2022, 11:10 часа

Когато се намираме в емоционален срив заради тревога или отчаяние са ни необходими прости и работещи техники. Ето няколко от тях, описани от психолога Натилия Гаевска, които ще ви помогнат за броени минути.  

1. Прегърнете се силно силно и масажирайте меката част на ушите.

2. В моменти на паника изпишете всички свои мисли с печатни букви.

3. Също така помага и изписването на една дума с главни букви, а след това го напишете отново, като постепенно намалявате размера. 

4. Огледайте се и отделете 2-3 предмета, помислете какво положително послание носят. Например, стена-защита, кресло - опора, сандвич - енергия и т.н.

5. Вземете лист хартия и в произволна форма нарисувайте драсканици, оцветете с цветни моливи различни части на рисунката ви. Внимателно разгледайте резултата и очертайте с маркер забелязаните образи. Задайте си въпроса: какво положително послание носят тези образи.

6. Ако емоционалното ви състояние е много тежко напишете история за ситуацията, в която се намирате, но в която имате възможност да направите всичко по своему.

7. Дишане по 4. Вдишване, докато броите до четири, задържане на дъха до четири, бавно издишане до четири и повтаряне на процеса. 3-5 такива повторения обикновено са достатъчни, за да се успокоите. 

8. Понякога е необходимо да останем известно време в емоционална дупка, позволявайки на емоциите и чувствата да ни залеят, докато не усетим сили да се измъкнем от нея. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес