Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 често срещани причини и начини за лечение на вагиналния сърбеж

30 юли 2023, 10:04 часа

Вагиналният сърбеж е притеснително и неприятно състояние, което много жени изпитват в даден момент от живота си. Той може да бъде причинен от различни фактори, вариращи от леки раздразнения до по-сериозни инфекции. Разбирането на често срещаните причини и подходящото лечение на вагиналния сърбеж е от решаващо значение за поддържане на репродуктивното здраве и цялостното благосъстояние на жените. Ето осем от най-разпространените причини и съответните им лечения:

Инфекции с дрожди

Една от най-честите причини за вагинален сърбеж е инфекция с дрожди, която се появява при свръхразвитие на гъбичките Candida. Кремовете и свещичките против гъбички, които се продават без рецепта, могат да помогнат за лечението на леки инфекции с дрожди, докато при тежки случаи може да се наложи предписване на лекарства.

Бактериална вагиноза (БВ)

BV се характеризира с дисбаланс на вагиналните бактерии. За възстановяване на баланса и облекчаване на сърбежа често се предписват антибиотици, като метронидазол или клиндамицин.

Трихомониаза

Това е полово предавана инфекция, причинена от паразита Trichomonas vaginalis. И двамата сексуални партньори се нуждаят от лечение с антибиотици, за да се излекува ефективно трихомониазата.

Контактен дерматит

Вагиналният сърбеж може да е резултат и от алергична реакция към дразнители като сапуни, парфюми или латексови презервативи. Идентифицирането и избягването на веществата, които ги предизвикват, е от ключово значение за справянето с контактния дерматит.

Менопауза

Хормоналните промени по време на менопаузата могат да доведат до вагинална сухота и сърбеж. Овлажнители без рецепта или естрогенни кремове могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

5 лесни домашни средства при вагинален дискомфорт

Инфекции, предавани по полов път (ИППП)

Различни полово предавани инфекции като генитален херпес или хламидия могат да причинят сърбеж в областта на гениталиите. За справяне с тези инфекции е необходимо правилно изследване и лечение, предписано от медицински специалист.

Лихен склерозус

Това хронично кожно заболяване може да засегне гениталната област, причинявайки сърбеж, бели петна и дискомфорт. Локалните кортикостероиди обикновено се използват за овладяване на симптомите на лихен склерозус.

Вагинална атрофия

Често срещана след менопаузата, вагиналната атрофия представлява изтъняване и възпаление на вагиналните стени поради намалените нива на естроген. Хормонозаместителната терапия или локалното лечение с естроген може да помогне за облекчаване на сърбежа и дискомфорта.

Превантивните мерки играят съществена роля за овладяване и намаляване на вагиналния сърбеж:

    - Поддържайте правилна хигиена, но избягвайте да използвате груби сапуни или душове във вагиналната област.
   -  Избирайте памучно бельо и избягвайте плътно прилепнали дрехи, за да осигурите подходящ въздушен поток.
    - Практикувайте безопасен секс, за да намалите риска от инфекции, предавани по полов път.
    - Останете хидратирани и спазвайте балансирана диета, за да поддържате цялостното вагинално здраве.

Изключително важно е да се консултирате с медицински специалист, ако вагиналният сърбеж продължава или е придружен от други тревожни симптоми, като необичайно течение, болка при уриниране или необичайна миризма. Правилната диагноза е от решаващо значение за определяне на причината и осигуряване на подходящо лечение на този чувствителен и интимен проблем. Ранната намеса и подходящите грижи могат значително да подобрят качеството на живот на жените, изпитващи вагинален сърбеж.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес