Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 изпитани начина за облекчване на подутите крака

24 октомври 2021, 08:55 часа

Подути, възпалени и тежки крака и усещане за парене под краката ... Такива неразположения се случват на много от нас, особено в горещи дни. По-голям процент от хората имат повишена склонност да подуват краката си. А нашият екип пък знае как да се преборите с този проблем.

Ето 7 от най-добрите ми начини за лечение на подути крака:

1. Останете хидратирани!

Съгласно определените норми, нуждите от течности на човек в зряла възраст са около 2000 мл вода на ден. При мъжете среднодневното приемане на вода е определено на около 2500 мл. Трябва да се помни, че нуждата от течности при горещо време се увеличава с около 500 мл / ден. Другото важно правилно е а да се пие вода на малки глътки. За предпочитане леко охладен или при стайна температура. Забравете за изстудена вода от хладилника...за фризера да не говорим!

2. Накиснете краката си в студена вода с ябълков оцет.

Добавете 1 чаша ябълков оцет в купа със студена вода и накиснете краката си за около 20 минути. Такава процедура не само ще се отърве от подуването, но и ще изглади кожата на краката ви и ще помогне да се отървете от неприятната миризма. Правете процедурата всяка вечер преди лягане.

3. Пийте чай от коприва, копър или глухарче.

Такива инфузии подпомагат работата на бъбреците и имат диуретичен ефект. Освен това те ускоряват  отстраняването на излишната вода от тялото. Въпреки това, за да бъдете ефективни, трябва да пиете 1-2 чаши от избраната инфузия дневно.

4. Прилагайте компреси от алое вера.

Смесете 2 супени лъжици пулп от алое вера с 2 супени лъжици кокосово масло. Измийте краката си или дори цялото си тяло. Такъв компрес успокоява и овлажнява и допълнително помага за борба с усещането за тежест на краката.

5. Вана за крака с мента.

Към вряща вода (около 2 литра) добавете 2 супени лъжици сушени листа мента. След това изсипете течността в купа и изчакайте да се охлади - водата за баня трябва да бъде само леко топла. Такава вана ще облекчи умората и подуването на краката.

6. Дръжте краката си високо вдигнати.

Легнете и сложете възглавница или навито одеяло под краката си, така че те да са повдигнати леко над гърдите ви. Останете в това положение за около 20-30 минути. По този начин ефективно ще намалите подуването.

7. Не забравяйте да се движите.

Работата в заседнало положение предразполага към подуване на краката - особено при горещо време. Ако седите в едно положение за дълго време, станете и се опитайте да поддържате ставите си в движение. Направете това 5-6 пъти за по 2-3 минути!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес