Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 храни, които ще ви спасят от жегата

20 юни 2021, 14:42 часа

Диетолозите препоръчват по време на летните жеги да се избягват тежки храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. Вместо това трябва да консумираме храни с високо съдържание на вода. Тези вкусни и здравословни плодове и зеленчуци ще ви спасят от жегата.

1. Краставици

Краставиците съдържат 96% вода, която е жизненонеобходима за всеки жив организъм в жегата. Освен това те са нискокалорични и се съчетават с много други храни. Краставиците могат да се консумират във вид на салата, смути или фреш.

2. Домати

Доматите съдържат 93% вода. В допълнение към това, те са с ниско съдържание на калории и изобилстват от ценни хранителни вещества - витамин С, калий, фолат и витамин К.  Доматите са основният източник на мощния антиоксидант ликопен, който намалява риска от сърдечни заболявания и рак.

3. Целина и маруля

Целината и марулята са друг здравословен източник на свежест в горещо време. Те съдържат 94% вода. Може да ги добавите към супа, салата, фреш или смути. За сравнение аспержите съдържат 92,7% вода, спанакът - 91,6%, копърът - 85,5%, а магданозът - 85%.

4. Ягоди

Пресните ягоди са не само здравословни, но и са добри за утоляването на жаждата ви заради съдържанието на 90% вода в тях. Освен това те са богати на желязо, магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, силиций, цинк и мед, витамини А, В, С и други и други полезни вещества.

5. Диня

Динята е перфектното спасение от жаждата в жегата заради съдържанието на вода в нея от 92%. Но най-важното е, че консумацията на този плод не вреди на фигурата ви.

Ако изядете парче диня, то се равнява на две чаши вода. В допълнение този плод съдържа много калций, магнезий, натрий, калий - минерали, които помагат за поддържането на оптимално ниво на хидратация в организма.

6. Пъпеш

Пъпешите, подобно на дините, са добри утолители на жаждата, освежаващи и нискокалорични. За тези, които мечтаят да отслабнат, тези плодове през лятото ще бъдат най-добрият заместител на всякакви сладкиши. Съдържанието на вода в пъпеша е 91%.

7. Грейпфрут

Грейпфрутът, освен че е отличен за охлаждане в горещината, съдържа специално вещество инозитол, което предотвратява натрупването на мазнини и премахва токсините от черния дроб. Този плод понижава нивата на холестерола и на кръвното налягане. Той помага и при диабет. Но консумацията му може да бъде опасна при употребата на лекарства. Съдържащото се в него вещество фуранокумарин неутрализира ензима, който разгражда лекарствените препрати. Това провокира прекомерно повишаване на концентрацията им в кръвта и резултатът е проявата на куп опасни странични ефекти.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес