Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 противовъзпалителни напитки, които наистина действат

10 септември 2024, 11:19 часа

Освежаващата напитка е едно от най-простите удоволствия в живота. Безалкохолните напитки, плодовите сокове и специалните кафета са само някои от най-популярните. Но ако се борите със здравословни проблеми, търсенето на вкусна напитка, която има и противовъзпалителни свойства, може да се окаже постоянно предизвикателство.

Още: Медена вода: Какви са ползите за здравето и кой може да я пие

Възпалението е нормален и съществен телесен процес. По този начин имунната система реагира на заболявания, наранявания и микроби. Типичното възпаление може да причини болка, подуване или промяна на вида на кожата, но всеки дискомфорт трябва да е лек. При някои хора обаче възпалението се появява в здрава тъкан - тогава то може да се превърне в проблем.

За щастие можем да структурираме диетата си така, че да ни помогне да се борим с възпалението. Независимо дали страдате от хронично възпаление, или просто се опитвате да поддържате здравословен начин на живот, експертите казват, че има специфични хранителни характеристики, на които трябва да обърнете внимание, когато избирате противовъзпалителна напитка.

Вода

Според Фондация „Артрит“ само една напитка е наистина противовъзпалителна: добрата стара вода. Поддържането на хидратация помага за промиване на токсините и смазване на ставите, което спомага за намаляване на възпалението. Ако искате да разнообразите препоръчителния си дневен прием на вода, експертите по хранене предлагат редица напитки, които също предлагат противовъзпалителни ползи.

Зелен чай

„Зеленият чай трябва да е една от най-известните напитки за намаляване на възпалението“, казва експертът по хранене Бен Карвосо. Изследванията показват, че зеленият чай може да намали възпалението, като едно проучване заключава, че хората, които редовно консумират екстракт от зелен чай, имат по-ниски нива на С-реактивни протеини, които са показатели за възпаление.

Също така е важно да приготвяте зеления чай по начин, който увеличава максимално ползите от него. „Потапянето на пакетчето чай в гореща вода няма да позволи на съединенията да се разпръснат във водата“, казва Карвосо. „Трябва да оставите чая да престои, преди да го пиете.“ Освен да внимавате за накисването на чая, Карвосо препоръчва и да пропускате всякаква добавена захар, за да намалите вероятността от хронично възпаление.

Сок от нар

Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато избирате противовъзпалителни напитки: антиоксидантите. „Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес, като намаляват възпаленията в организма“, казва Карвосо. Една богата на антиоксиданти напитка, която Карвосо препоръчва, е сокът от нар, който съдържа и растителното съединение пуникалагин. Изследванията показват, че пуникалагинът - намиращ се в плодовете, листата и корите на нара - има противовъзпалителни свойства.

Ако не обичате нар, други напитки, които съдържат антиоксиданти, са гроздовият сок, кафето и дори червеното вино - в умерени количества, разбира се. Само не забравяйте да внимавате за съдържанието на добавена захар!

Напитки с куркума

Може би обичате да използвате куркума при приготвянето на любимите си индийски и югоизточни азиатски ястия, но се оказва, че наситената оранжева подправка може да бъде и добро допълнение към противовъзпалителната диета. Куркумата съдържа куркумин - друго растително съединение, което според изследванията може да помогне за намаляване на възпалението. С наближаването на есента „златното мляко“ - традиционна индийска напитка, приготвена от затоплено мляко, куркума и други подправки - е само една чудесна възможност да се поглезите с него.

Още: Природни средства: Прах от дива роза за облекчаване на ревматизма

Чай от джинджифил

Ако не сте почитатели на зеления чай, но все пак търсите напитка с противовъзпалителни свойства, чаят от джинджифил може да е правилният избор за вас. Намиращ се в пресния джинджифил, гингеролът е друго растително съединение, което според проучванията може да облекчи възпалението. „Чаят от джинджифил е лесен за приготвяне у дома и е сгряваща напитка за хладните месеци“, казва Карвосо.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес