Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че нивата на магнезий са много ниски

18 юни 2024, 11:33 часа

Магнезият е един от най-важните минерали за функционирането на организма. По замисъл на природата хората трябва да си набавят достатъчно количество от него от храната, но неправилното хранене, градският начин на живот, стресът, някои скрити заболявания водят до повишена консумация или лошо усвояване на този елемент.

Кръвният тест е най-лесният и надежден начин да разберете дали имате недостиг на магнезий. Важно е обаче първо да разберете защо този минерал е толкова важен за организма и как влияе върху него. Разбирането на най-често срещаните симптоми на ниско съдържание на магнезий ще ви позволи да общувате с лекаря си по по-информиран начин. Ето какво трябва да знаете за нивата на магнезий.

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Защо се нуждаете от магнезий?

Магнезият участва в над 300 ключови реакции на организма. И е напълно справедливо да се каже, че той е сред жизненоважните вещества.

„Магнезият е елемент, подобно на натрия и калция, който е от решаващо значение за поддържане на здравето“, обяснява д-р Ричард Сканлън. - „Той е необходим за нормалната функция на сърцето и белите дробове, за контрола на кръвното налягане и за ключови функции на мозъка и нервната система.“

Магнезият също така помага за регулирането на нивата на кръвната захар, мускулния тонус, храносмилането и производството на протеини, осигурява костната плътност и е от съществено значение за ДНК.

Дефицит на магнезий: причини

Повечето възрастни жени се нуждаят от 310-320 mg магнезий дневно, а повечето възрастни мъже - от 410-420 mg. Това не е много, ако се храните балансирано, и е направо осакатяващо, ако се храните с високо съдържание на мазнини и захар. Застрашени са и хората, които разчитат на полуфабрикати и готови ястия, както и възрастните хора, чийто хранителен режим е монотонен и скромен.

Магнезият се изхвърля от организма и при употребата на алкохол, като при това няма сложни реакции: баналното често уриниране води до намаляване на нивото на минерала. Подобна е картината - при хронична диария от всякакъв произход. Освен това хората със стомашно-чревни заболявания, които приемат инхибитори на протонната помпа за намаляване на стомашната киселинност, са изложени на по-висок риск от магнезиев дефицит, както и пациентите с диабет. Онкологът Даниел Ландау също отбелязва, че при хората, които се подлагат на лечение на рак, често се наблюдава магнезиев дефицит.

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Признаци на магнезиев дефицит

Организмът сигнализира за недостиг на магнезий - и ето как го прави.

Умора

Един от първите симптоми на магнезиев дефицит е силната необяснима умора. Тъй като магнезият е ключов компонент за клетъчната енергия, ниските му нива водят до намаляване на количеството гориво в организма.

Главоболие и мигрена

Недостигът на магнезий в организма може да предизвика и неврологични симптоми поради свръхстимулация на нервните клетки. Съществува медицинско мнение, че магнезият може да предотврати вълна от мозъчни сигнали, наречена разпространяваща се кортикална депресия (РКД). Тя причинява зрителни и сетивни промени по време на припадъци.

Чувство на гадене и пристъпи на повръщане

Това също са често срещани и чести симптоми на ниски нива на магнезий, който е необходим за регулиране на чревните контракции. Ако този параметър е нарушен - проявяват се гадене, повръщане, стомашно разстройство и липса на апетит. Важно: предозирането на магнезий може да предизвика подобни проблеми.

Нарушения на сърдечния ритъм

Магнезият спомага за контролиране на свиването на кръвоносните съдове и сърдечния мускул - включително за поддържане на здравословен ритъм. При липса на достатъчно количество от минерала може да се стигне до аритмия.

Усещане за изтръпване и крампи в крайниците

Тъй като магнезият оказва голямо влияние върху състоянието на невросимпатиковата система, хората с ниски нива на магнезий могат да изпитат неприятни усещания за изтръпване или мравучкане в ръцете, краката и дори в лицето. Мускулните спазми, треперенето и крампите също могат да бъдат признак за недостиг на минерала - мускулите не могат да се отпуснат и възстановят достатъчно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес