Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини за падане на миглите

19 юли 2024, 08:08 часа

Миглите, които са деликатни и от съществено значение за защитата на очите, понякога могат да падат прекомерно, което предизвиква безпокойство у мнозина. Различни фактори могат да допринесат за загубата на мигли - от медицински състояния до избор на начин на живот. Ето пет основни причини за падането на миглите:

1. Медицински състояния

Няколко медицински състояния могат да причинят загуба на мигли. Едно от най-известните състояния е алопеция ареата - автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува космените фоликули, което води до загуба на коса по скалпа и други части на тялото, включително мигли. Друго заболяване е блефарит, което представлява възпаление на клепачите, което може да доведе до зачервяване, сърбеж и загуба на мигли. Нарушенията на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизмът и хипертиреоидизмът, също могат да нарушат нормалния цикъл на растеж на косата, което да доведе до опадане на миглите.

Още: Никога няма да повярвате какво се случва с вашите мигли след като паднат

2. Инфекции

Очните инфекции, като конюнктивит (известен като розово око), могат да доведат до загуба на мигли. Тези инфекции предизвикват възпаление и дразнене, което води до търкане и чесане на очите, което може да доведе до изтръгване на миглите. Акарите, по-специално акарите Demodex, които обитават космените фоликули, могат да причинят демодикоза, което води до възпаление и загуба на мигли. Правилната хигиена и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на тези инфекции и намаляване на въздействието им върху миглите.

3. Хранителни дефицити

Балансираният хранителен режим е жизненоважен за здравословния растеж на косата, включително на миглите. Недостигът на основни хранителни вещества, като витамини А, В, С, D и Е, както и на минерали като желязо и цинк, може да отслаби космените фоликули и да попречи на растежа на миглите. Витамин Н (биотин), витамин от групата В, е особено важен за поддържането на здрава коса. Липсата на биотин може да доведе до чуплива коса и повишен косопад на миглите. Осигуряването на диета, богата на тези хранителни вещества, подпомага цялостното здраве и растежа на миглите.

Още: 5 доказани метода да си отгледаме мигли

4. Козметични практики

Честата употреба на грим за очи, особено спирала и удължители за мигли, може да допринесе за загубата на мигли. Понякога спиралата за мигли може да съдържа агресивни химикали, които с времето отслабват миглите. При неправилно използване на машинки за извиване на мигли те могат да извадят миглите. Удължаването на мигли и лепилата, използвани за поставянето им, могат да предизвикат алергични реакции или да увредят естествените мигли, което ги прави по-склонни към падане. Внимателното нанасяне и премахване на грима на очите и свеждането до минимум на използването на удължители за мигли може да помогне за запазването на естествените мигли.

5. Стрес и хормонални промени

Хроничният стрес може да има вредно въздействие върху цялостното здраве, включително върху растежа на косата. Телогенният ефлувиум е състояние, при което стресът кара космените фоликули да преминат във фаза на покой, което води до засилено опадане на косата, включително на миглите. Хормоналните промени, като например тези, настъпващи по време на бременност, менопауза или в резултат на хормонално лечение, също могат да нарушат цикъла на растеж на косата. Тези хормонални колебания могат да причинят временно или продължително изгубване на мигли.

Още: Вредно ли е удължаването на миглите, както се твърди?

Източник: AAO

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес