Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 знака на висок холестерол, които засягат ръцете

26 юли 2023, 13:26 часа

Признаците за повишени нива на "лош" холестерол в кръвта могат да бъдат заподозрени по редица симптоми, засягащи ръцете. Коварството на тази патология е, че в началните етапи не се проявява по никакъв начин. Можете да разберете, че нещо не е наред с тялото само след кръвни изследвания. Много хора могат да живеят с години с високи липидни нива без дори да осъзнаят, че имат сериозни здравословни проблеми. Подобно невежество може да доведе до много сериозни последици - инсулт или инфаркт.

Американски лекари, цитирани от изданието Експрес, споделят, че е достатъчно е да погледнете внимателно ръцете и дланите си, за да видите първите тревожни симптоми. Те включват болка, изтръпване, появата на мехури и дълбоки гънки по дланите.

Това е най-добрият плод за сваляне на холестерола

Симптоми с ръцете при високи нива на холестерол

Натрупването на холестерол може да запуши съдовете на краката и ръцете, причинявайки силна болка. Изтръпването също е тревожен знак и то може да се дължи на запушените с плака артерии.

холестерол

Според експерти от Американската дерматологична асоциация появата на малки, жълти, с телесен цвят или червени меки мехури могат да показват високи нива на холестерол. Тези подутини могат да се появят на всяка част на ръката, но най-често се наблюдават в областта на лактите.

По дланта на ръката може да се появи още един тревожен знак - дълбоки гънки. Дланите изглеждат набръчкани, причината за това са образуваните мастни натрупвания от холестерол, наречени ксантоми.

Още: Лекар: За бързо сваляне на холестерола яжте 1 от тези 5 храни на закуска

Можете да проверите стойността на мазнините в кръвта ви чрез кръвно изследване на липиден профил. Това е подробен анализ, който показва не само общите холестеролни нива, но и тези на липопротеините с ниска и висока плътност. Препоръчително е всеки да се подлага на такъв преглед веднъж годишно, най-вече хората, които са изложени на риск от атеросклероза, имат лоши навици, както и тези, които са диагностицирани с хипертония, захарен диабет и различни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес