Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 причини да започнете да ядете горчиво всеки ден

27 юли 2023, 17:27 часа

Яденето на горчиво носи ползи за здравето. Но много хора дори не предполагат за това. Разбира се, в случая не става въпрос за прегоряла храна, а за такава с естествено горчив вкус. Тя може не само да подпомогне храносмилането, но дори да подмлади тялото и да пречисти черния дроб.

Ползи от яденето на горчиво

Има много хора по света, които обичат сладки или пикантни храни. Но много по-малко са тези, които предпочитат горчиви храни. Грейпфрут, броколи и дори кафе – всичко това има горчив вкус и не всеки го обича. Според руския диетолог д-р Анна Саполович има 4 причини този тип храна да се включи в диетата на всеки.

Лекарят пояснява, че дори съществува "синдром на горчив дефицит". Някои изследователи предполагат, че именно поради липсата на горчиви храни хората могат да изпитват храносмилателни проблеми.

"Няма да преувелича, ако кажа, че горчивината е основният помощник на храносмилането. Тя е в състояние да поддържа работата на стомашно-чревния тракт дори по-добре от много лекарства", казва д-р Анна Саполович. Експертът пояснява, че в случая дори не е необходимо да се консумира голямо количество от съответната храна.

Пристрастието към горчиво кафе било свързано с психопатия

Нейният прием активизира производството на слюнка, която разгражда сложните въглехидрати. Започва отделянето на стомашна киселина. В резултат на това панкреасът започва да произвежда храносмилателни ензими.

Кой има нужда от подобни храни - на първо място са страдащите от наднормено тегло, както и:

  • хората с непреодолимо желание за консумация на сладко
  • тези, които страдат от запек и подуване на корема
  • хората с акне
  • тези с високи нива на инсулин в кръвта

Според д-р Саполович горчивината в храната оказва благоприятен ефект върху функцията на черния дроб.

"Тя поддържа нашия жлъчен мехур, а оттам и черния дроб. Това стимулира производството на жлъчка. Нека ви напомня, че ние се нуждаем от жлъчка в процеса на храносмилане за усвояването на мазнините на първо място. Освен това тя е естествен антисептик", казва експертът.

"Между другото, не толкова отдавна учените установиха, че неподсладеното кафе е полезно и за черния дроб. Изследователи от университета в Саутхемптън анализираха информация за 500 000 души и установиха, че хората, които пият кафе всеки ден, са с 20% по-малко податливи на различни чернодробни заболявания. Пиещите кафе също са имали 49% по-нисък риск от смърт от заболявания, свързани с този орган", допълва лекарят.

Храните с горчивина във вкуса си могат да подмладят тялото. Например, според генетичния биолог Ирина Малцева, е по-добре да не изхвърляте горчивите краставици. Веществата, които им придават горчив вкус, съдействат за премахване на старите и нефункционални клетки от тялото. Горчивите части на краставицата задействат механизми, които насърчават автофагията.

Още: Знаете ли, че горчивите храни са толкова полезни

На какви други горчиви храни си струва да обърнете внимание:

  • цвекло
  • репички
  • билки (пелин, репей, невен)
  • листни зеленчуци (рукола, магданоз, кориандър)
  • подправки (шафран, канела, куркума)

Освен това горчивата храна оказва благоприятен ефект върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Например, американски учени са установили, че черният шоколад предотвратява образуването на кръвни съсиреци и помага за възстановяване на гъвкавостта на артериите. Всичко това се дължи на флавоноиди - естествени багрила, които просто придават горчив вкус на шоколада. Между другото, те също добавят горчивина към грейпфрут и други цитрусови плодове. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес