Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 невероятни ползи от сушените плодове

10 декември 2020, 10:15 часа

Има много причини да се запасите със сушени плодове през зимата. Те имат по-дълъг срок на годност от пресните си „колеги”, не заемат място и са вкусни. Ето и какви други ползи за организма крият сушените плодове.

1. Увеличават приема на хранителни вещества

Яденето на повече сушени плодове може да снабди с повече хранителни вещества тялото. Процесът на сушене кондензира хранителните вещества в плодовете, което обяснява защо съдържат повече калий, фолат и магнезий в малки количества.

2. Предотвратяват и контролират диабета

Въпреки високото съдържание на захар, сушените плодове могат да предотвратят и намалят риска от диабет. По-обикновените сушени плодове като ябълки и стафиди пък съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят нивата на инсулина, да предотвратят оксидативен стрес и възпаление на панкреаса.

7 СИГНАЛА, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАТЕ СЪС ЗАХАРТА

3. Подобряват здравето на храносмилателната система

Сушените плодове могат да помогнат за подобряването на перисталтиката, защото съдържат пробиотични фибри, които се грижат за храносмилателния тракт.

4. Намаляват симптомите на тревожност и депресия

Сушените годжи плодове доказнао намаляват тревожността и депресията. Полизахаридите в състава им могат да повишат нивата на мелатонин и серотонин.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес