Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 зеленчука, които хората с висок холестерол трябва да ядат редовно

13 март 2023, 12:20 часа

Повишеният холестерол предполага излишък на мастна материя в кръвта - това нарушение е една от водещите причини за коронарна болест на сърцето. Но учените твърдят, че някои естествени съединения могат да бъдат изключително полезни за понижаване на нивата на холестерола, пише изданието Healthline. 

По-специално тези съединения се намират в зеленчуците. Три от тях могат да намалят нивата на холестерола с 30%.

Зеленчуците, които свалят високия холестерол

Патладжанът е богат на разтворими фибри и съдържат хлорогенова киселина, за която е доказано в научни изследвания, че понижава нивата на серумния холестерол.

Лекар: Това е първият симптом на висок холестерол, който се появява през нощта

Артишокът е с ниско съдържание на мазнини, но е богат на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Предимството на този зеленчук е значителна концентрация в състава му на фолиева киселина, витамини С и К, както и минерали - магнезий, фосфор, калий и желязо. Този състав допринася за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове. Проучванията при животни показват 30% намаление на „лошия“ LDL холестерол и 22% намаление на триглицеридите след редовна консумация на екстракт от артишок.

Бобът е е особено богат на разтворими фибри. На тялото ще му отнеме много време, за да ги усвои, което означава, че ще се чувствате сити по-дълго след хранене и се ще въздържате от леки закуски, които повишават холестерола. Също така бобът е богат на протеини, витамини и минерали, съдържа малко мазнини. 

Зеленчукът, който хората с болен черен дроб и висок холестерол задължително трябва да ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес