Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече медицински направления за специалисти поискаха диабетици в Хасково

14 ноември 2022, 12:07 часа • 1722 прочитания

В момента основният ни проблем е, че здравната каса не отпуска достатъчно медицински направления за преглед при ендокринолози. Това съобщи в днешния Световен ден за борба с диабета председателят на Сдружение "Съюз диабетици" в Хасково Христина Мантарова. Диабетикът трябва да прави редовно прегледи, което е много важно за контрола на коварната болест, поясни тя. По традиция днес членовете на сдружението се събраха, за да посадят туя пред клуба си на бул. "Раковски". 

Мантарова изрази задоволство, че сдружението има добра клубна база, обслужващ лекар и редовно им се предоставят консумативи и медикаменти. Заместник-кметовете на общината Динко Тенев и Мария Вълчева уважиха събирането и на Сдружение "Диабет 2012". 

В същото време в МБАЛ-Хасково текат безплатни прегледи за кръвна глюкоза и консултации. В община Хасково между осем и десет процента от населението страда от захарен диабет, каза ендокринологът д-р Мирослав Балтаджиев. От тях 90-92 процента са с диабет тип 2. Медикът припомни, че диабетът е третото по социална значимост заболяване след онкологичните и сърдечно-съдовите.       

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес