Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С бонбони от мурсалски чай ученици от Смолян спечелиха награда

23 ноември 2022, 12:25 часа • 10720 прочитания

С бонбони "Мурсалин" 12-токласници от Професионалната гимназия по икономика на Смолян спечелиха сребърен медал в ХХ-то юбилейно Национално състезание по природни науки и екология - Копривщица. С отличните оценки, които получиха на състезанието, те си гарантираха и място като бъдещи студенти в Софийския университет.

Блестящото представяне е на Димитър Заимов и Светослав Узунов от 12 Б клас с ръководител Ева Бакалова, които побързаха да се приберат в Смолян преди да научат резултатите от юбилейно състезание, провело се на 19 и 20 ноември.

Проектът "Мурсалин" е с цел да защити ендемитното растение "Мурсалски чай" в естествените му находища и да създаде продукт с природни съставки – бонбони "Мурсалин".

ОЩЕ: Мурсалски чай - чудо от Родопите

В съревнованието пред компетентното 10-членно жури от СУ "Св. Климент Охридски" са представени 43 проекта на ученици от цялата страна.

Димитър и Светослав и в двата кръга - постерна част и презентативна, се справиха отлично. Те премериха своите знания с ученици от елитни профилирани гимназии с природонаучен профил – биология, химия, физика и екология.

Гордост за Професионалната гимназия по икономика "Карл Маркс" е и това, че нейните възпитаници за пореден път доказаха компетентност не само по икономическите дисциплини, но също по природните науки и екология.

ОЩЕ: Парк на родопската билка изграждат в Триград

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес