Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 защитени птици са спасени от РИОСВ - Велико Търново

19 март 2018, 08:15 часа • 4582 прочитания

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново са спасили 9 защитени птици през 2017 г. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Милка Асенова, експерт от РИОСВ – Велико Търново. По нейни думи във връзка със зачестяването на случаите с бедстващи животни през пролетно-летния сезон експертите от РИОСВ отправят към гражданите съвети за реакция в подобни случаи.

Асенова уточни, че на първо място трябва да се установи дали намереното животно наистина е бедстващо т. е. - има ли видими физически увреждания и намира ли в условия, застрашаващи живота му.

"В зависимост от вида на животното – защитен вид, ловен обект, селскостопански животни, кучета и котки, вариантите да се потърси помощ и/или съвет са няколко. Подробна информация е представена на сайта на РИОСВ", допълни още тя.

Милка Асенова припомни, че от компетентността на РИОСВ е да предприема мерки, засягащи защитени видове, включени в приложенията на Закона за биологичното разнообразие. Експерти от инспекцията преценяват състоянието на екземпляра. В случай, че може да оцелее без намеса, той се оставя на място или се насочва за лечение и отглеждане към спасителен център.

През миналата година, в резултат на навременната намеса на експертите по биологично разнообразие от РИОСВ – Велико Търново, са спасени девет защитени птици, които са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Насоките в помощ на гражданите за реакция при откриване на бедстващи животно са публикувани на интернет страницата на инспекцията: http://www.riosvt.org/logos/signali_zashtiteni_jivotni.pdf.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес