Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези зеленчуци ще растат като луди, ако са засадени близо до... (Част 1)

10 април 2023, 15:17 часа

В домашната градина е много важно да се избере подходящ "спътник" за всеки зеленчук. Ако сте опитен зеленчукопроизводител, вероятно сте забелязали, че някои зеленчуци растат добре заедно, докато други могат да се превърнат в пречка. Като цяло тези растения подпомагат взаимно растежа си, като подобряват почвата и контролират вредителите.

Ето това са културите, които да засадите сега през април и май

Това, от своя страна, има положителен ефект върху отглежданите култури и със сигурност ще получите добра реколта. Това е така нареченото "интелигентно засаждане". Изборът на подходящо място в градината за засаждане на зеленчуците е много важен. Ако ги комбинирате правилно, ще получите многократна възвръщаемост под формата на високи добиви.

Същността на правилната комбинация се състои в това, че всеки зеленчук се засажда до "растение-компаньон". Много е важно да се обърне необходимото внимание на семейството на зеленчука. Например зеленчуците от семейството на зелето ще се развиват добре, ако са засадени до цвекло и зеленолистни зеленчуци.

Важно е да се знае, че някои билки могат да контролират вредителите по зеленчуците, а други могат да подобрят вкуса на зеленчуците. Разбира се, някои зеленчуци не могат да съжителстват с други. В следващите редове ще бъдат обяснени тънките разлики. Ще е добре да прочетете този документ, за да разберете кои зеленчукови комбинации са най-успешни във вашата градина.

Ето кои зеленчуци е най-добре (и препоръчително) да се засаждат един до друг:

Морковите

Най-добрият съсед на морковите несъмнено е лукът.

Това е така, защото арсинът в лука има мощни инсектициден и фунгициден ефекти, които държат вредителите далеч от морковите.

Въпреки това морковите не трябва да се засаждат в близост до култури като боб, грах, розмарин, ряпа, маруля, градински чай и домати. Не се препоръчва и засаждането на моркови до копър и магданоз.

Утайка от кафе в градината: Какви са ползите?

Чушки

Засаждането на чушки до босилек, домати, лук, спанак и кориандър ще ви даде наистина добра реколта.

Ако по погрешка ги засадите до фасул, ще установите, че това е най-лошият избор за тази култура.

Ако следвате тези препоръки, със сигурност ще имате много богата реколта.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес