Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

21 май 2024, 17:22 часа

Подготовка за новия сезон

През пролетта, веднага след стопяването на снега, трябва да се отстранят всички изсъхнали и болни листа, както и цветните дръжки на ягодите - изнесете сухите остатъци от градината или ги изгорете.

Почвата под храстите трябва да се разрохка. Ако се е засушило, растенията имат нужда от поливане. Овлажняването на почвата се извършва най-добре заедно с торене. През пролетта върху ягодите се прилагат азотни торове: урея, амониев нитрат (1 супена лъжица на 10 л вода), както и специални препарати за ягодоплодни култури.

Грижа и беритба на ягодите в домашната градина

Защо ягодите се разболяват?

Според агрономите ягодите най-често се разболяват поради сгъстяването им - ненавременно отстраняване на пълзящите им стъбла (ластуни) или обрастване на лехите с плевели; както и заради преовлажняване на почвата. Затова не трябва да се допуска плевелите да растат по-високо от листата на ягодата. Насажденията трябва да бъдат добре проветрени. Не се препоръчва отглеждането на ягоди на едно и също място повече от 4 години.

С цел профилактика до ягодите може да посадите невени - те ще отблъснат кръглите червеи нематоди.

За да се предотвратят болести по растенията, опитни градинари препоръчват да започнете лечението през есента, след изчистването на старата зеленина. През този период можете да използвате 3%-ов бордолезов разтвор.

Срещу болести

Дори и да се спазват всички селскостопански стандарти, вредителите и патогените присъстват навсякъде. Поради това много култури изискват пролетно превантивно третиране. Ягодите трябва да бъдат защитени, докато цъфтят. Най-често те страдат от гъбични заболявания като брашнеста мана, сиво гниене, кафяви петна и всякакви увяхвания.

Обикновено дори за опитни градинари е трудно да определят диагнозата на заболяването. Ето защо, за да получите добра реколта, е най-добре да използвате широкоспектърни фунгициди, които ще унищожат причинителите на всички гъбични инфекции.

Препоръчително е храстите да се третират в началото на пролетта. Когато растенията току-що са се събудили, е по-добре да използвате химически, а не биологични препарати. Причината е, че навън може да е все още студено, а биологичните действат при температури едва над 12 градуса, някои дори над 18. За третиране на ягодите в началото на пролетта може да използвате специализирани препарати, меден сулфат и бордолезов разтвор. Крайно нежелателно е да се използват химикали по време на узряването на плодовете, за да се избягнат отравяния. Ако е необходимо лечение по време на цъфтеж и плод, се препоръчват само биологични препарати.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Всички лекарства трябва да се използват според инструкциите. Ако описанието на дадено вещество не съдържа колона с информация за необходимата концентрация за ягоди, трябва да спазите препоръките за „грозде“.

Борба с вредителите

Ягодите започват да се нападат от вредителите още преди цъфтежа, заедно с цариградското грозде и касиса. Те са най-често засегнати от прозрачно-ягодовите, паяковите и кафявите акари, хоботните бръмбари и нематодите. Срещу акарите трябва да се използват специални препарати - акарициди.

Третирането се извършва чрез пръскане. Веществата трябва да попаднат върху всеки лист от горната и долната страна, както и върху дръжките. И най-важното - в самия център на храста, където се размножава прозрачният акар. Затова третирането срещу вредители трябва да се извърши веднага, щом растенията излязат изпод снега. Ако ранното лечение не е възможно, е добре да се приложи поне преди отварянето на пъпките.

Препоръки

1. През пролетта се акцентира върху поливането и подхранването на ягодите.

2. На грижите за здравето им е препоръчително да се наблегне есента: отстранете старите листа и напръскайте.

3. За защита от болести може да се използват химически и биологични препарати. По-добре е третирането да се извърши преди цъфтежа.

4. Най-често ягодите са засегнати от акари. Борбата с тях трябва да започне веднага след стопяването на снега, като се използват специализирани акарицидни препарати.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес