Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресни билки за зимата: 7 идеи за зеленчукова градина на перваза на прозореца

01 ноември 2022, 12:26 часа

Съвременните любители градинари могат да се занимават със земеделие почти през цялата година, ако оборудват импровизирана градина на перваза на прозореца в жилището си.

В апартамента има достатъчно топлина, за да отглеждате свежи зеленчуци, а ако няма нужната светлина, можете да включите фито-лампата. Ще ви кажем кои култури дават най-добри добиви на первазите през студения сезон.

1. Кресон

Тази подправка пониква бързо, вирее добре на ниски температури, а в същото време съдържа много витамини и минерали. Няма нужда от много светлина.

Наблегнете на сортове като "Пролет", "Витамин" и "Престиж".

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

2. Маруля

Този вид зеленчук подобрява храносмилането, необходима е за нормалния метаболизъм, но е полезна и за нервната система, срещу безсъние и високо кръвно налягане. Вирее добре в смес от хумус, тревна почва и пясък (2:2:1). Изисква поливане на всеки 1-2 дни, има нужда от защита от ярко слънце. Представете си колко удобно е просто да се пресегнете и да си откъснете продукт за салатата. Не всеки може да се похвали с подобна привилегия.

3. Спанак

Най-добре расте на южната и западната страна - така зеленолистните зеленчуци са по-добри. Спанакът изисква често поливане, поддържане на температурата на въздуха в рамките на 15-19 градуса по Целзий и торене.

4. Рукола

Съдържа витамини от група В, каротеноиди, аскорбинова киселина, желязо, йод, цинк и други полезни вещества. През зимата можете да приберете реколтата на южния перваз на прозореца. Харесва умерено влажна почва, пръскане от спрей бутилка.

Тези билки не просто не са полезни, а са ОТРОВА за тялото

5. Зеленолистна тученица

Това растение харесва обилно поливане, подхранване веднъж седмично и адекватна грижа. Изключително полезна е за здравето.

6. Магданоз

Той обича светлината и зимно време, без екстра осветление, няма да е възможно да се отглежда нормална реколта. Магданозът обаче се справя добре със студа и не е взискателен към поливането. Той е нужен почти за всяко ястие, което приготвяте в кухнята, така че е добре да ви е непрекъснато под ръка.

7. Копър

Той обича светлината и ежедневно обилно пръскане и толерира кратко застудяване до 8 градуса по Целзий. Копърът е малко по-капризен от магданоза и ще изисква повече внимание, но пък резултата си заслужава.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес