Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно ли поливам орхидеята?

02 март 2023, 10:44 часа

Орхидеите са много красиви цветя, предпочитани от повечето домакини, които се стараят да внесат уют в дома си. Грижите за тях не са сложни, но трябва да спазвате няколко правила, ако искате да ви радват дълго с цветовете си.

Не достатъчното поливане не е толкова фатално, но ако прекалите с водата – тогава е сигурно, че вашата орхидея ще загине. Постоянната влага ще доведе до гниене на корените, което оставя растението без средства за приемане на храна. Това кара листата да загубят жиненост и в крайна сметка растението ще загине.

Орхидея и 5 тайни за перфектно цъфтящо растение

Класическият съвет е да се полива ден преди растението да изсъхне. Ако не сте сигурни кога е това – може да направите малък експеримент, това няма да навреди веднага на растението ви, а само ще ви направи по-добър градинар.

Друга нещо, което може да опитате, е да използвате трика с молива. Върхът на заострен молив се постави в средата. Той ще потъмнее от влага, ако растението има достатъчно вода. Може да направите същото нещо и с вашия пръст.

Повечето растения се отглеждат в пластмасови контейнери, така че добра преценка дали е време за поливане може да направите по теглото на растението: тежко - не се нуждае от поливане; леко - изисква вода. С малко практика можете лесно да определите количеството влага, останало в контейнера.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

Поливайте орхидеята си рано сутрин. Това осигурява пълно изпаряване на водата върху листата. Ако домът ви е много топъл или има ниска влажност, най-вероятно ще трябва да поливате по-често. Най-доброто място за поливане на вашето растение е кухненската мивка. Използвайте хладка вода и поливайте вашето растение за около 15 секунди. След това оставете растението да се отцеди за около 15 минути. Може да изглежда сухо, но е имало достатъчно време, за да си вземе необходимата вода.

Грижете се добре за вашата орхидея, за да краси дома ви и да носи радост.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес