Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покрийте ягодите с това и студът през зимата няма да ги съсипе

05 септември 2024, 14:57 часа

Много скоро ягодите в градината ще трябва да се покрият, за да презимуват. Благодарение на това насажденията ще оцелеят в студа и това ще осигури богата реколта от плодове. Има много опции, но всяка има различна степен на ефективност.

С какво е най-добре да покрием ягоди за зимата?

На първо място, трябва да изчакате настъпването на истински студове: когато температурата е под нулата, можете безопасно да започнете процедурата. Не забравяйте да плевите и премахвате листата, които изглеждат сухи и безжизнени. След това трябва да използвате слой от приготвен хумус. Можете също да използвате компост. Слоят трябва да бъде няколко сантиметра.

Най-добрите бабини рецепти за торене на ягоди през есента

След това се препоръчва използването на агрофибър като материал за покриване на ягоди. Но опитните градинари не следват тази препоръка. Не предпочитат покриване на лехите със смърчови клони. Благодарение на тази техника ягодите могат лесно да оцелеят дори при тежки студове.

Мулчирането на ягоди е най-добрата застраховка срещу замръзване. Независимо дали става въпрос за обикновена или повдигната леха, слой мулч с дебелина 10-15 см, нанесен в края на есента ще помогне на ягодите да оцелеят през зимата.

Ягодите обичат мулч от слама. Сламата осигурява добра защита на корените, като същевременно позволява на растенията да дишат и да абсорбират влагата през зимата. За съжаление и сламата и мишките, които с радост ще се настанят в нея ще нападнат корените. За да прогоните гризачите, можете да напръскате сламата с препарат за мишки или да разделите мулча на две части. Долната част трябва да се смеси с тор, пилешки изпражнения или да се залее с течен разтвор на азотни торове и след това да се поръси с втори слой отгоре. Малко вероятно е гризачите да искат да се заселят в гниеща слама, но до следващата година тя ще се превърне в плодороден слой.

Ако не искате да смесвате слама с оборски тор, тогава може да използвате борови иглички. И ги смесете със слама, за да направите иглена възглавница.

Що се отнася до падналите листа, те определено трябва да са здрави и нарязани с косачка. Цели листа се слепват в мократа почва и това задушава ягодите. Най-добрият избор биха били дъбовите листа, които при разлагане подобряват състава на почвата поради танини и леко я подкиселяват.

Торене на ягоди през есента - ето как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес