Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подрязване на растенията през зимните месеци: Добрите градинари споделят

19 декември 2023, 17:11 часа

Подрязването на растенията е важна част от грижата за градината. Има едно основно правило, което спазват добрите градинари - когато е студено, подрязвате за форма, а когато е по-топло, подрязвате, за да контролирате размера и да намалите жизнеността.

През зимата може да подрежете ябълки, круши, череши, смокини и маслини, като ги оформите добре. През този сезон може да се режат къпини, боровинки, касис, есенни и летни плододаващи малини, грозде, цариградско грозде и логан боровинки. Направете проучване за най-добрия начин на подрязване за всяко от растенията. Трябва да сте сигурни, че няма да отрежете всички плододаващи стъбла или бастуни през следващата година.

Зимна резитба на спящите растения: Градинарите споделят

Зимата е подходящото време да предприемете обновяване на стари обрасли дървета, особено на широколистни дървета, тъй като можете по-добре да прецените клоните, защото са оголени.

Каквото и да подрязвате, първо премахне три неща – всеки израстък, който е мъртъв, болен или повреден. След това подрежете всички клони, които растат навътре или се пресичат. Оформете и подрежете клоните, които смятате, че трябва да са малко по-къси.

Зимно подрязване: Ето кои растения да не пропускате този сезон

Ако имате или ще закупите овощни дръвчета с голи корени тази зима, тогава ги засадете възможно най-скоро, след като ги приберете у дома и ги подрежете. Дърветата с голи корени могат да понесат доста силно подрязване, когато ги засадите, можете да ги отрежете с около една трета.

Подрязването трябва да се случи в сух ден, като следите прогнозата за времето. Влажните условия увеличават риска от бактериални или гъбични проблеми след резитбата.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес