Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подходящи условия за засяване на КАСИС, за да се радвате на добра реколта

23 март 2023, 10:00 часа

Касисът (Ribes) е подлесен храст без бодли. Познат е също като „черно френско грозде“. Невисок храст е, който достига около метър височина. Листата му са широки и силно нарязани.

Храстите от касис се отглеждат по-лесно от повечето горски плодове - те не се нуждаят от специална кисела почва като боровинките и растат на подобни на грозде гроздове на стъбла, така че са лесни за прибиране.

Плодовете на касис са изключително полезни за цялостното здраве, като съдържат витамини от група В, витамин С и важни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Има различни разновидности - бяло, червено, розово френско грозде, касис.

6 здравословни ползи от сушения черен касис

Кога да засадите касис?

Ако се чудите кога е най-подходящото време за засаждане на касис, това е есента, тъй като почвата е все още топла от лятото и касисът ви трябва да се настани добре преди зимата.

Купете касис с голи корени от надежден разсадник, като изберете едно- или двугодишен енергичен материал. Или засадете касис, като го отглеждате в саксии, по всяко време на годината. Само избягвайте по-топлите месеци, за да не се ангажирате с постоянно поливане.

Изберете подходящо място за касиса на частична сянка и хладна, влажна зона за отглеждане. Те се радват на наклонена земя и защитени места, като например по стените на сграда или сенчеста беседка.

Всички видове касис обичат богата, добре дренирана почва, която задържа добре влагата, но не се напоява. Включете органична материя (компост, торф или оборски тор), за да подобрите почвата, особено ако е донякъде песъчлива. Осигурете добро разстояние и циркулация на въздуха, за да избегнете брашнестата мана.

Засяване на репички: Стъпка по стъпка

Как да засадите касис?

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите от плевели мястото, което сте избрали. Друг вариант е да задушите района с картон, след което да мулчирате отгоре, оставяйки празнини за засаждане или да изрежете дупки в картона, за да засадите.

Работете зрели или компостирайте в почвата преди засаждане. Касисът е богат хранител на азот.

Отстранете повредените корени и върнете върховете на 20-25 см. Не позволявайте кореновата система да изсъхне. Поставете растенията възможно най-скоро в правилно подготвена почва.

Изкопайте дупката за засаждане. Поръсете малко органичен тор, за да помогнете на растението да се установи. Поставете растението на място. Запълнете дупката, като укрепите почвата около корените.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес