Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

26 април 2024, 13:44 часа

Лалето е сред най-предпочитаните пролетни цветя, разнообразието на сортове е пословично, а големите, ефектни и ярко оцветени цветове и нежният ненатрапчив едва доловим аромат на лалетата допадат дори на най-капризния вкус. Цвете за ценители на изяществото и класическата красота.

Опитните градинари обикновено подсигуряват наличието на лалета в градините си още през есента, но и април не е късно да попълните колекцията си в градината и да се насладите на тези цветя. Да засадим лалета през април обаче особено когато температурите през много от дните от месеца удивително напомнят летните, не е толкова лесно и елементарно.

Необходими са знания и умения, които ще ни позволят да се радваме на пъстър килим от лалета в градината си. Трудностите произхождат от това, че лалето е пролетно цвете, изпадащо в латентно състояние през топлите месеци от годината, когато листата му окапват, а луковицата под земята остава да почива, за да ви зарадва с пъстротата на тези цветя на следващата година рано през пролетта.

Интересни факти за лалетата

Преди да запретнем ръкави, да коленичим в градината и да се заемем за работа, след като научим как да засадим лалета през април, нека се потопим в света на лалетата, научавайки интересни факти за тях:

-          Според повечето източници името „лале“ произлиза от персийската дума за тюрбан, като най-вероятно това е свързано с формата на цветовете му. Именно в Персия през 10 век растящите диви лалета в Близкия изток и Централна Азия били култивирани, така че не е учудващ този произход на името. Лалето е и главен герой в творбите на персийските поети от 13 век.

Някога в Османската империя било модерно да се носят лалета върху тюрбаните. Любопитна е и унгарската дума tulipan за лалето, която може да бъде възприета от индо-арийска препратка към лалето като символ на възкресението, tala се превежда като подземен свят, а pаna като защита. Различни са теориите и мненията за произхода на името, но тъй като се водят спорове, няма да се спираме на тях.

Стартиране на успешна градина с ЛАЛЕТА: Ето как

-          Като национален символ на мъченичеството в Иран лалето е изобразявано върху монети и  пощенски марки.

-          След появата на това цвете в Европа се наблюдава дълъг период на мания по лалетата, като те се превръщат в едно от най-предпочитаните и най-ценни цветя.

-          В холандските картини, създадени по време на Златния век, лалетата са център на художественото изображение и музи за творците. Именно от този период е и връзката на лалетата с Холандия, която е и основният производител на това цвете за световните пазари, поради което е известна като страната на лалетата.

-          Собствениците на домашни любимци – котка, куче – трябва много да внимават къде засаждат лалетата си, тъй като тези цветя са токсични за тях. Това се дължи на химични съединения, открити в лалетата, които причиняват и алергия, най-често професионална алергия при работещите ежедневно с луковички на лалета.

Как да засадим лалета през април?

Въпреки че идеалното време за засаждане на луковичките на тези цветя е есента и то след като температурите станат около 9 градуса, тъй като ниските температури предпазват лалетата от гъбични заболявания, може да се порадвате на тези пролетни прекрасници дори сега, ако знаете как да ги засадите.

Доста е късно за луковички в земята, но пък може да откриете поникнали лалета, които се предлагат в малки саксийки. За вас остава само да ги преместите в градината, като следва да сте запознати с условията, които лалета предпочитат, за да цъфтят с цялата си красота. Цветето предпочита богата почва, добре дренирана и слънчево място. След като прецъфтят, най-хубавото е, че може да оставите луковичките им в земята и да си спестите есенното засаждане, те сами ще поникнат  и ще обагрят градината ви отново през пролетта на следващата година.

И все пак добре е да добавяте и нови луковици всяка година, за да се радвате на прекрасна леха, както и през няколко години да изваждате луковиците от земята и да ги преглеждате, като премахвате нечитавите и добавяте нови.

Засаждане сега е възможно за сортовете, които са късноцъфтящи – през месец май. Лалетата, които цъфтят през април – ранноцъфтящите, тази година вече преминават дори в планината заради много топлото време, създаващо илюзия за късна пролет, че дори за лято. Ето защо е важно да търсите в контейнери от късните сортове, за да се радвате на лалета в градината си.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес