Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орхидеята ще цъфти по-дълго: 3 грешки в грижите, които трябва да избягвате

01 март 2023, 12:22 часа

Един от най-дълго цъфтящите видове орхидеи е Phalaenopsis. При правилна грижа тази орхидея може да цъфти до 3-4 месеца и даже 2-3 пъти в една година. От друга страна, достатъчни са само малко грешки , за да се стигне до стрес и смърт на растенията. Градинарите споделиха какви пропуски най-често убиват орхидеята.

Според тях на първо място е важно да поставите цветето на правилното място, така че да не попада под пряка слънчева светлина. "Подобно на други растения, орхидеята има нужда от много слънчева светлина, за да бъде здрава и да се наслаждава на цъфтежа. Повечето орхидеи се нуждаят от ярка, но непряка слънчева светлина, така че перваза на прозореца с източно или западно изложение би бил идеален за тях", обясниха експертите.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

През зимата можете да преместите орхидеите на южния прозорец, но тъй като вегетационният сезон е съвсем зад ъгъла, важно е да ги отстраните навреме от яркото слънце. Все пак трябва да се помни, че без да получи нужното количество светлина, орхидеята няма да може да цъфне, добавиха градинари.

Друга грешка, която производителите на цветя наричат ​​основен убиец на растението, е неправилното поливане. Орхидеите са особено чувствителни към гниенето на корените, така че е важно да се контролират нивата на влажност на почвата. Повечето домашни орхидеи трябва да се поливат не повече от веднъж седмично, докато трябва да се концентрирате върху състоянието на корените - те трябва да са леко сухи. Ако корените изглеждат спаружени - цветето няма влага, но ако станат кафяви и меки, това е признак на преовлажняване.

Орхидея и 5 тайни за перфектно цъфтящо растение

Понякога, дори при спазване на режима на поливане, растението упорито отказва да цъфти, въпреки че изглежда доста силно и здраво. В този случай градинарите се съветват да обърнат внимание на температурата на водата по време на напояване. Например „леденият трик“, който някои производители използват, за да накарат орхидеята да цъфти, води до забавяне на растежа за определен период от време.

Температурата на водата е изключително важна за правилната хидратация на растението. Прекалено студената вода може да го шокира, докато твърде топлата ще „свари“ корените. Препоръчва се да използвате вода със стайна температура и потопяемо поливане. В този случай саксията с орхидеи остава във водата за около 40-60 минути, след което водата се източва.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес