Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога НЕ правете това след прибиране на реколтата на ягодите

21 юни 2023, 20:09 часа

Опитните градинари имат своите тайни за отглеждането на ягодите. Но има и един метод, който те избягват.

Тайната за богата реколта от ягоди

Често се препоръчва косенето на храстите след плододаване. Но опитните градинари не съветват да правите това и имат основателни причини за това. 

Твърди се, че след окосяване на ягодите кореновата система се развива по-добре. Но докато растението има листа, то извършва фотосинтеза.

Направете това след като приберете реколтата от ягоди, за да берете едри и сочни плодове следващата година

Много градинари дори са на мнение, че чрез изрязване на старата зеленина растението има възможност да пусне нови издънки. Но в случая има една подробност: такава намеса винаги е стрес за растението и това нарушава развитието му.

Версията, че заедно със старата зеленина можете да се отървете от вредителите, също не е достоверна.

Всъщност върховете не трябва да се подрязват дори и минимално. Опитът показва, че подрязването, което се извършва селективно, носи много повече полза за растението.

Напръскайте ягодите с това и ще ги берете в кофи

В същото време само онези листа, които са нараснали през последните няколко години, се отстраняват напълно. Подрязването се извършва след прибиране на реколтата с помощта градински ножици.

Заразените насаждения не се подрязват, а се отстраняват изцяло. След подрязване трябва да почистите градината, да изгорите листата и да разкопаете почвата между лехите.

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес