Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите бабини рецепти за торене на ягоди през есента

04 септември 2024, 13:36 часа

Ягодите невинаги могат да зарадват с богата реколта градинарите, които ги отглеждат. Има някои прости рецепти с народни средства, които могат да коригират тази ситуация. 

Най-добрите бабини рецепти за торене на ягоди през есента

Ягодите обичат два тора на базата на хляб. Става дума за смеска от сух хляб, както и за тор с мая. В първия случай ще ви е необходим нарязан сух хляб, който трябва да се постави в десетлитров съд и да се залее с вода. Допълнителна съставка в този случай е дървесна пепел: ще ви трябват около 300 грама от нея. Покрийте съда с капак и изчакайте около седмица, прецедете и напоете храстите. Всяко растение ще изисква не повече от половин литър от получената течност.

Торене на ягодите през есента - ето как се прави 

Вторият тор се приготвя от 10 грама суха мая и 4 литра вода. Смесете двете съставки и оставете сместа да престои 3-4 часа. След това полученият разтвор на мая трябва да се разреди отново в съотношение 1:5. Всеки храст изисква същото количество разтвор, както в горния случай. За да се постигне изобилна реколта, се препоръчва да се редуват тези два тора.

Други торове за ягодите през есента

Органичната материя е един от най-добрите видове торове за всички градински култури. Такива торове подобряват структурата и състава на почвата, стимулират образуването на хумус и осигуряват нормалното протичане на почвените процеси. Могат да се използват следните органични торове.

Птичи тор - прилага се в корена в разтворен вид, но може да се използва в суха и гранулирана форма. За да се получи разтвор, пилешкият тор се разрежда във вода и се настоява в продължение на два дни. След това полейте растенията в корена.

Хумус, торф, компост - прилагат се в суха форма чрез копаене. Тези торове са богати на хуминови киселини, различни елементи като калий, магнезий, цинк и др.

Хуминови торове и вермикомпост - те стимулират процесите в почвата, помагат за възстановяване на плодородния слой на почвата и подхранват растенията с различни елементи. Торовете се продават в течна или суха прахообразна форма. Течните се разреждат допълнително с вода според инструкциите и се поливат само в корените на растенията, а прахообразните се разпръскват върху лехите, след което почвата се разкопава.

От минералните торове за есенно подхранване изберете тези, които съдържат повече калий и фосфор. През есента не се прилагат азотни торове. Първо, те стимулират растежа на леторастите и листата, а през есента това изобщо не е необходимо. На второ място, практически не се задържа азот в почвата до пролетта. Калият укрепва имунитета на растенията, има благоприятен ефект върху кореновата система, помага за нейното укрепване и бързото адаптиране към променящите се климатични условия.

В допълнение, достатъчно количество калий допринася за натрупването на захари от растението, което повишава устойчивостта на замръзване.

Фосфорът е не по-малко важен за ягодите през есента. Този елемент, в комбинация с калий, стимулира растежа на кореновата система, което я прави по-устойчива. За попълване на запасите от калий и фосфор се препоръчва да се прилагат следните видове торове през есента.

Хапчето, което пази ягодите от всички болести

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес