Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малко хора знаят, че през есента се добавя ТАЗИ съставка при подхранването с ПЕПЕЛ

26 септември 2023, 18:16 часа

Пепелта е ценен ресурс в градинарството, който опитните градинари често използват за подхранване на растенията си. Въпреки това, много хора правят грешки при нейното приложение. Този ценен материал може да се окаже безполезен, ако не се използва правилно.

Смесете пепел и оцет - всеки градинар трябва да знае този трик

Ползите от пепелта в градинарството: Пепелта е богата на азот, калий, фосфор и калций, като съдържа и полезни микроелементи като бор, манган и мед. Това я прави ценен тор за вашата градина.

Как правилно да използваме пепелта?

Пепелта се използва като калциева добавка, но имайте предвид, че при контакт с въздуха, калциевите съединения в пепелта се превръщат в неразтворими калциеви съединения, които растенията не могат да асимилират. Освен това пепелта може да направи почвата твърде алкална, което не е подходящо за някои растения.

Пепелта е полезна в градината, но не и за тези растения

Есенното подхранване: За есенното подхранване с пепел се препоръчва да се приготви воден разтвор и да се неутрализира чрез добавяне на оцет. За 10 литра вода използвайте 1 чаша пепел и 200 ml оцет с 9% киселинност. Когато пепелта започне да отделя мехурчета след добавянето на вода, трябва бързо да добавите оцета, за да я неутрализирате. Този метод гарантира, че пепелта ще бъде ефективна за растенията ви и няма да повлияе негативно върху почвата.

С правилното използване на пепелта, вие можете да осигурите на вашите растения необходимите хранителни вещества и микроелементи, които ще ги направят здрави и устойчиви към болести. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес