Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесно ли е да се сдобиете с красива орхидея на перваза на прозореца?

22 февруари 2023, 17:00 часа

Това цвете има необичаен външен вид и красив цвят. Много хора са заинтригувани и затова го купуват. За да живее и цъфти растението дълго време, трябва да знаете условията, в които е добре да го отглеждате.

Те могат да се видят на прозорците на много къщи, тъй като служат като прекрасна декорация.

Хората, които знаят точно как да се грижат за тези растения, се радват на красива гледка, когато орхидеята цъфти. Има обаче и такива, които го имат, но за кратко.

В този случай те трябва да разширят знанията си и да открият къде грешат. Отглеждането на орхидея не е трудно и дори начинаещ може да я купи. Просто трябва да имате достатъчно търпение и да сте усърдни.

Какво да направим, ако пъпките на орхидеята падат и листата пожълтяват?

Изберете здраво растение в магазина

Най-често в магазина можете да намерите вида Phalaenopsis, който е най-продаваният. В края на дългото стъбло има няколко красиво оцветени цвята, които привличат много погледи.

Когато избирате, обърнете внимание на листата и корените. Листата трябва да са тъмнозелени, здрави, лъскави, без повреди и вредители.

Жълтият лист в долната част не показва заболяване, просто е остарял и скоро ще падне. Корените трябва да са зелени и сребристи.

Предимство е, ако цветето има много пъпки, тъй като ще продължи да цъфти дълго време. Можете обаче да накарате растението да продължи да цъфти само.

Подходящи условия за отглеждане

Не излагайте орхидеята на продължителен температурен шок и се опитайте да не я разклащате прекалено силно докато я пренасяте. Идеалните условия за отглеждане са на закрито с температура от приблизително 22 до 27 °C. Около 18°C ​​е нормално през нощта. Подходяща е за спалня, хол или дори кухня.

Не обича горещите летни дни и дългите температурни колебания. Директната слънчева светлина е вредна за нея, затова я поставете на прозорец с източно или западно изложение. Орхидеята няма нищо против сутрешната слънчева светлина, прякото слънце няма да им попречи. Щом влажността в стаята е около 50%, това е нормално за нея.

Наторяването на орхидея - ето как се прави правилно

Размножаване на орхидеи

Необходимо е да изчакате, докато израстат издънките. Най-често те се появяват на стъблото след цъфтежа. Това е малко растение, което расте върху оригинала.

Оставете издънките на майчиното растение и изчакайте, докато излязат поне 6 корена. След това внимателно го отделете и го засадете в малка саксия.

Подходяща саксия за орхидеи

Тъй като това растение е доста чувствително към определени условия, трябва да вземете предвид и условията, в които ще го отглеждате. Прозрачната саксия е най-добрият избор, за да позволи на светлината да достигне до корените.

След това се извършва фотосинтеза. Phalaenopsis използва своите въздушни корени за фотосинтеза, където те получават енергия от светлината.

Освен това корените се нуждаят от достатъчно кислород, така че саксия с много дупки ще свърши работа. Това позволява на въздуха да преминава по-добре.

Поливане веднъж седмично

Не е нужно да мислите дълго за поливането. Нищо сложно. През лятото поливайте, когато горната част на субстрата изсъхне. През зимата - само след пълно изсъхване.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес