Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога и колко да намалим поливането на стайните растения в края на летния сезон

04 септември 2024, 15:27 часа

Правилното поливане на стайните растения често може да изглежда като непосилна задача. В интернет се казва, че не трябва да се прекалява с поливането, но не и да се оставя без вода, че трябва да се използва дестилирана вода, но чешмяната също е подходяща, че трябва да се полива веднъж седмично, но не и да се полива по график. Списъкът с объркващи неща продължава.

Още: 7 предизвикателства на късната лятна градина: Съвети от професионалисти

Едно от предложенията, които вероятно сте виждали, е да се намали влажността на стайните растения през зимата. За съжаление, в него не се обяснява защо е необходимо и как да го направим правилно.

Ако се чудите кога и как да намалите поливането на стайните растения извън сезона, тук ще ви разкажем за това, за да можете да поддържате щастливи стайните си растения през цялата година.

Потребности на стайните растения от влага

Напояването е една от най-важните задачи по поддръжката, за да поддържате живота на стайните си растения. За съжаление опростените съвети от типа „поливайте на всеки две седмици“ или използването на график за определяне на времето за поливане няма да ви помогнат да го направите правилно. Нуждите на стайните растения се променят с промяната на средата, а това включва и промените в сезоните.

Въпреки че повечето стайни растения не спят извън сезона, растежът им се забавя. Когато температурите паднат и почвата се охлади, няма да видите толкова много нов растеж. Липсата на нов растеж означава, че се използват по-малко ресурси, включително вода.

Зимата означава не само по-ниски температури, но и по-малко пряка светлина. По-малко светлина забавя растежа, което означава, че растенията използват по-малко влага с течение на времето. Водата също така се изпарява по-бавно от почвата, което я запазва влажна за по-дълго време.

Комбинирайки тези фактори, е лесно да се разбере защо е важно да намалите поливането извън сезона. Следването на един и същ график, без да се вземат предвид промените в околната среда, ще доведе до преовлажнена почва и нещастни корени. Ако не сте внимателни, това може да доведе и до загниване на корените, което в крайна сметка да убие вашите стайни растения.

Кога да намалите поливането на стайни растения

След като вече знаете, че трябва да намалите поливането извън сезона, въпросът е - кога? Отговорът зависи от мястото, където живеете, и от вътрешната ви среда.

Общата насока е да започнете да намалявате напояването през есента, а през зимата, когато температурите паднат, да намалите още повече. Но като се има предвид, че по-ниските температури и по-малкото слънчева светлина са движещите сили за намаляване на напояването, по-добре е да се вземат предвид тези фактори, за да се вземе решение за времето. Трябва да вземете под внимание вашия климат, за да направите съответните корекции.

Повечето стайни растения произхождат от тропиците и се развиват добре при температури около 24°C. Когато температурата в помещението редовно пада под 16°C, можете да започнете да намалявате.

Колко да намалите поливането на стайните растения

Намаляването на поливането не означава непременно добавяне на по-малко количество вода в почвата. Все пак трябва да поливате кореновата зона равномерно, докато излишната влага изтече през дренажните отвори. Колко да намалите поливането, зависи повече от времето и честотата, отколкото от обема.

Точният отговор ще зависи от вашите растения и условията на околната среда във вашия дом. Ако поливате средно на всеки две седмици, през зимата това ще се промени на веднъж месечно.

Някои стайни растения ще оценят дори по-дълги интервали. Това са тези, които са изложени на много по-голям риск от загниване на корените при прекомерно поливане, като кактусите и сукулентите. Видовете, които не изискват особена поддръжка, като змийските растения или растенията от групата ZZ, също ще оценят много по-малко влага извън сезона.

Съвети за поливане на стайни растения през зимата

Ако все още не сте сигурни как най-добре да поливате растенията си през зимата, следвайте тези насоки, за да се справите правилно.

Разберете нуждите на растението си

Независимо от сезона, никога не трябва да поливате стайните си растения на сляпо, без да знаете от колко вода се нуждаят. Различните видове растения ценят различни нива на влажност (в зависимост от условията в родните им местообитания). За да бъдат растенията ви щастливи, започнете оттам.

Тропическите листни стайни растения обикновено предпочитат смес за саксии, която е леко влажна, но добре дренирана. Сукулентните стайни растения се нуждаят от пълно изсъхване на пръстта, преди да ги напоите отново. Някои от тях предпочитат кореновата им зона да остава постоянно влажна, като например капаните на Венера. Уверете се, че сте разбрали предпочитаните условия на влажност, преди да се заемете с това.

Тествайте почвата

Вместо да напоявате със строг график, тествайте почвата, преди да добавите вода. Това е особено важно в началото на извънсезонния период, когато се опитвате да прецените колко често да напоявате. Вкарайте пръст в горния слой - ако все още е влажен, не го правете.

Проверка на дренажа

Перфектното поливане не означава много, ако саксията не се отцежда достатъчно добре. Уплътнената смес за саксии, запушените дренажни отвори или липсата на дренажни отвори ще повлияят на нивото на влага в кореновата зона, а оттам и на това колко трябва да напоявате.

В началото на есента направете бърза проверка, за да се уверите, че течността може да преминава свободно през дренажните отвори. Това ще предотврати риска от загниване на корените. Също така се избягват проблеми с разрастването на почвата по-късно, които могат да доведат до объркване относно това колко трябва да напоявате.

Ако контейнерът ви е поставен върху поднос или кашпа, уверете се, че отстранявате дренираната течност след около 30 минути. Оставянето на дъното на саксията във вода ще доведе до същите проблеми с растежа, както и преполиването.

Управление на температурата

Повечето стайни растения не са капризни по отношение на вида на водата, която използвате. Те обаче не оценяват ледената вода, която излиза от крановете ни през зимата.

Студената вода може да понижи температурата на почвата и да причини шок на корените, като повлияе на растежа в момент, когато растението по-трудно се възстановява. Винаги поливайте растенията си с вода със стайна температура или хладка вода.

Следете за увреждания

И накрая, следете за признаци, че стайните ви растения не са доволни от количеството влага. Преовлажняването е най-големият риск, който обикновено води до пожълтяване на листата, увяхване и кашави стъбла. Недостатъчното поливане също може да доведе до увяхване, но листата ще бъдат сухи и крехки, а не меки.

Още: 6 неочаквани съвета за перфектно узрели домати

Ако забележите някой от тези проблеми, коригирайте поливането си по подходящ начин. Ако преовлажненото растение не се възстанови след изсъхване, проверете корените за признаци на гниене и ги отрежете, за да отстраните проблема.

Бдителността извън сезона, докато намалявате поливането на стайните растения, ще гарантира, че те ще останат здрави до настъпването на пролетта отново.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес