Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво НЕ ТРЯБВА да забравяте, когато засаждате орехови дървета

16 февруари 2022, 06:00 часа

Поради богатото си съдържание на витамини и микроелементи ореха е наричан още дърво на живота. Съществуват десетки, даже стотици рецепти от народната медицина за използване на чудодейните свойства на орехите. Отглеждането на самото дръвче обаче има своите специфики и не е така лесно.
Ето и най - добрите според нас съвети за отглеждане на орехи.

Подбиране на разсада

Орехите могат да бъдат засяти по два начина - чрез плодовете на дървото или чрез разсад. 

•  Когато използвате плодовете те трябва да бъдат идеални по форма, размер и да нямат наранявания. Съхранявайте ги на сухо и хладно място. около 4 месеца преди да ги засадите ги поставете в мокър пясък на температура около 7 градуса, като внимавайте пясъка да не изсъхва.

•  Когато използвате разсад за засаждане не пренебрегвайте вида на кората и корена на дръвчето. Ако кората изглежда изсъхнала, а корените - загнили това не е добър признак. За да се захване дръвчето е необходимо корените му да бъдат здрави и силни. Ако не разбирате от разсади, обърнете се към специалисти в тази област. Те ще ви дадат адекватни съвети за засаждането, отглеждането и почвата на дръвчето.

Подберете правилно мястото за засаждане

Мястото, на което ще засадите дървото е от изключителна важност. Принципно орехът е планинско растение. Той обича светлината и пространството. Така, че около него не трябва да засаждате други дръвчета поне на около 5 метра.

Обърнете внимание на почвата

Орехите обичат високите места и глинестата почва. Не виреят в заблатени и сухи почви, както и на плитки места.

Подготовка на почвата

Преди да преминете към засаждане на ореха трябва да подготвите добре почвата за него. Ето как да го направите:

• Изчистете почвата от всякакви други растения, които е имало преди.

• Изкопайте дупка, в която ще поставите разсада точно в деня на засаждането. Не го правете предварително, за да запазите влажността. Изкопаната дупка трябва да е с размери 60/60 сантиметра.

• Не забравяйте да наторите почвата предварително. Това може да направите като изкопаете дупка с дълбочина около 80 сантиметра и положите торта там.

• Подгответе разсада като отстраните всички повредени корени. Направете така, че корените да са насочени хоризонтално спрямо почвата. Започнете поетапно да изсипвате пръстта, като започнете с покриването на най - долните корени. Най - горните корени трябва да бъдат дълбоко под повърхността.

Кога е най - подходящото време да засадите ореха?

Ореха трябва да бъде засаден в ранна есен и не по - късно от първите слани. Другата по - подходяща възможност за засаждане е през пролетта, за да избегнете зимните студове, когато дръвчето ще е най - уязвимо.

Как да поливате ореха?

Хубаво е да полеете веднага щом засадите дръвчето. Младите дръвчета се нуждаят от поне 15 до 20 литра вода веднъж на два месеца.
Отглеждането на орех не е лесна задача, но целият труд си заслужава още с първите плодове, с които ще ви дари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес