Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се събират семена от домати

04 януари 2024, 16:59 часа

Средата на лятото носи със себе си богатство от зеленчуци, включително и вкусните домати. Ако сте от тези стопани, които се гордеят с изобилна реколта от едри и сочни плодове, вие вероятно се чудите как правилно да съберете семената от тях, за да имате същия сорт и в следващите сезони. В тази статия ще разгледаме основните стъпки, необходими за събиране на доматени семена и запазването им за бъдещи посеви.

Избор на растение и плод

Началото на процеса включва избора на подходящо растение. То трябва да бъде развито, със здраво стъбло и типични листа, без признаци на болести или увреждания от вредители. Изберете храсти с плодове в долните нива, като за предпочитане е се съсредоточите върху първите или вторите плодове. Това намалява вероятността от кръстосано опрашване и гарантира, че семената ще произведат растения от същия сорт.

Семена от домати - как е правилно да се събират

Изваждане на семената

След като сте избрали подходящите храстове и плодове, извадете течната маса със семената. Разрежете плодовете на 2-4 части и използвайте лъжичка, за да извадите семената в отделен контейнер. Течността, в която се намират семената, трябва да ферментира. Ако сместа е твърде гъста, добавете малко преварена вода и покрийте контейнера с кърпа или марля. Ферментацията обикновено отнема 48 часа, след което течността става по-светла, а живите семена падат на дъното.

домати

Промиване и дезинфекция

След ферментацията е време да промиете семената. Излейте горната част и добавете чиста вода. Разбъркайте и оставете семената да паднат на дъното. Използвайте сито или марля, за да прецедите течността и промийте семената с чиста вода. За дезинфекция може да използвате слаб разтвор на калиев перманганат, като семената се оставят да престоят в него за 15 минути.

Тайните при отглеждане на домати за успешна и обилна реколта

Съхранение на семената

След като семената са били добре промити и дезинфектирани, ги оставете да се изсушат на проветриво място. След това ги разпределете в хартиени или памучни торбички, където трябва да отбележите сорта, датата на събиране и от кой храст са произведени. Съхранявайте торбичките на сухо място, като така готовите семена могат да запазят своята кълняемост за до пет години.

Събирането на доматени семена е вълнуващ и полезен процес, който позволява на стопаните да запазят избраните сортове и да се наслаждават на устойчиви реколти в бъдеще. Следвайки тези стъпки внимателно и систематично, вие можете да се насладите на успешно събраните и съхранени семена от вашия любим сорт домати през следващия растежен сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес