Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се отглежда циклама в домашни условия

05 януари 2024, 15:11 часа

Цикламите са изключително популярни цветя, предпочитани през есента и зимата, които при правилна грижа могат да ви радват с цъфтеж в продължение на шест седмици и повече. В тази статия ще разгледаме как да ги отглеждаме успешно у дома, като внимаваме за техните специфични изисквания.

Произход и видове циклама

Цикламата, като култивиран потомък на дивата Cyclamen persicum, произхожда от Мала Азия и Турция. Предлага се в различни сортове, включително "мини циклами" с по-дребни цветове, които са перфектни за саксии и сандъчета през есента, и началото на зимата. Важно е при закупуване да изберете растение с много пъпки, което предвещава по-дълъг цъфтеж.

Как да си отгледаме циклама

Грижи на цикламата

Цикламите имат свой собствен цикъл на растеж, при който листата и цветовете умират през пролетта, подготвяйки се за периода на покой през лятото. За да осигурите дълъг живот на растението, намалете поливането през летните месеци, когато те почиват. Този подход позволява на цикламата да последва своя естествен ритъм на растеж.

Отглеждане на циклама в домашни условия

Важно е да осигурите на вашата циклама хладно и светло място, където да се чувства комфортно. Придържайте се към температура от 10-15°C и я предпазвайте от директна слънчева светлина. Самото растение може да се пази в хладна оранжерия, тераса, веранда или на север, или изток. Внимавайте да не я излагате на високи температури, което бързо може да я доведе до ранен покой.

Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година

Поливане и почва

Поддържайте почвата леко влажна, но избягвайте прекомерното поливане, което е честа грешка. Цикламите не търпят вода върху листата и грудката, което може да доведе до загниване. Оставете почвата да изсъхне, преди да я напоите.

Пресаждане и подхранване

Ако искате цикламата ви да оцъфти повторно след следващата лятна почивка, препоръчително е да я пресадите в смес от листовка, хумус, торф и пясък. Внимавайте да не наранявате корените при пресаждане. Що се отнася до подхранването, не е нужно да я торите често. Използвайте тор за цъфтящи домашни растения на всеки няколко месеца.

Не допускайте тази грешка при отглеждането на циклама през зимата!

Как да подготвим цикламата за повторен цъфтеж

През пролетта спрете поливането, докато листата почнат да пожълтяват - това е признак за естествения процес на растеж. Преместете растението на хладно и сухо място през лятото, за предпочитане на открито. През септември върнете цикламата в дома и започнете поливането, когато забележите нови листенца.

Цикламата е чудесно растение, но със специфични изисквания. С правилната грижа, вие можете да се наслаждавате на нейния прекрасен цъфтеж и да я отглеждате у дома за многократни сезони. Спазването на нейния естествен цикъл на растеж, правилното почвено смесване и вниманието към температурата ще ви осигурят успешно отглеждане на това изключително обичано цвете.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес