Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да торите ягодите, за да са по-сладки?

28 май 2024, 15:46 часа

Ягодите са един от плодовете, отглеждан от почти всеки градинари. Този вкусен плод е подходящ не само за директна консумация, но и за приготвянето на десерти и напитки. 

Само градинарите знаят как да направят вкуса на плодовете по-ярък и по-богат с помощта на правилната грижа, включително на правилното торене.

Торене за подобряване на вкуса на ягодите 

По време на цъфтежа и плододаването е важно да се използват торове, които ще обогатят почвата с основни вещества и ще насърчат образуването на вкусни плодове.

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Една от тези добавки е разтворът от компост. За да го приготвите е необходимо да използвате органични отпадъци. Напълнете една трета от кофа с тях и залейте с вода. Отпадъците могат да включват билки, плодове, зеленчуци и листа. След това е важно продуктът да се разреди с вода в съотношение 1:1 и да се използва за поливане.

Вторият вариант е използването на разтвор на пепел. За да го приготвите, трябва да смесите 1 чаша пепел с 10 литра вода. След 2-3 дни можете да използвате разтвора за поливане.

Благодарение на тези торове ягодите ще станат не само ароматни и вкусни, но и насажденията ще са по-здрави и устойчи на болести и вредители. 

Торене на ягодите

В началото на сезона можете да подхранвате насажденията с разтвор на нитрат, мая или билкова инфузия. Те ще увеличат производителността на насажденията и ще подобрят степента на оцеляване на храстите при пресаждане.

Всеки градинар трябва да запомни, че всички растения, които интензивно натрупват зелена маса през пролетта, се нуждаят от азот. Пролетният тор за ягоди трябва да съдържа този важен макроелемент.

Ако първото хранене се извършва с акцент върху азота, то второто трябва да съдържа калий. Този елемент спомага за увеличаване на добива и продължителността на плододаването.

Торенето с калий трябва да се извърши по време на образуването на пъпки, около началото на юни. За целта е подходяща употребата на разтвор на калиев нитрат: 1 чаена лъжичка на 10 литра вода. Разход: 0,5 l разтвор на храст.

За увеличаване на производителността през този период може да се извърши листно подхранване. Подходящи разтвори за пръскане в този случай са:

  • борна киселина - 1 гр на 10 литра вода;
  • разтвор на цинков сулфат с концентрация 0,02%.

През периода на плододаване ягодите могат да се поддържат с настойки от мая и коприва. Те ще добавят вкус и съдържание на захар към плодовете и ще ги направят по-големи.

Лехите с ягодоплодни могат да се торят и след плододаване, но в малки дози. В края на лятото можете да наторите почвата със сложни минерални торове.

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес