Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрите градинари засаждат ментата само да тези растения

05 юни 2024, 14:47 часа

Ментата е невероятна билка, която определено си заслужава да отглеждате във вашата градина. А ароматът на растението е много остър и свеж и благодарение на това може да изплаши вредителите и да предпази градината от буболечки и гризачи. Но трябва да се засади на правилните места. 

Ментата е растение с изключително много чудесни качества и може да се използва както в чайове, така и за ароматни букети. Но ако я засадите на грешното място, той може бързо да превземе градината и да нарасне твърде много. Градинарите с опит знаят много добре до кои растения трябва да я засадят не само, за да не създава проблеми, но и да ги предпази от вредители. Те винаги засаждат тази билка до цвекло, лук, броколи, домати.

Къде може да засадите мента?

Ментата е доста лесно за отглеждане растение. Факт е, че когато е засадено неправилно, растението става доста агресивно и започва да превзема градината. Корените се разпространят бързо и ментата дори започва да засенчва другите растения и може да им навреди.

Лекар: Ментата е вредна за тези хора

Най-добре е веднага да знаете кои растения са достатъчно издръжливи, за да засадите мента до тях. Това растение трябва да бъде засадено там, където няма да навреди на съседите, а вместо това ще донесе ползи и ще изплаши вредителите.

Цвекло и мента - това е необичайна комбинация, но за сметка на това е изненадващо ползотворна. Миризмата на мента помага да се изплашат различни насекоми, които атакуват листата на цвеклото и самия плод. В допълнение, листата от мента ще охладят почвата, което ще бъде полезно за цвеклото в горещо време.

Лук, броколи, домати - също са добри съседи на ментата. Тези растения са достатъчно силни, така че ментата няма да им навреди с корените си, вместо това нейният аромат ще изплаши всички неприятни насекоми. Можете също да засадите мента близо до боба.

От друга страна, има растения, в близост до които мента не може да се засажда при никакви обстоятелства. По-специално, не трябва да се засажда до други билки, като:

  • риган;
  • магданоз;
  • розмарин;

За ментата е подходяща рохкава, плодородна почва. Ако има твърде много вар в почвата, тогава ментата ще загуби малко от аромата си; тя расте най-зле в глинести почви. При избора на място предпочитание се дава на слънчева, открита зона. Тези условия и правилната грижа ще осигурят на градинаря добра реколта от пикантното растение.

Преди засаждането трябва да почистите избраната площ от плевели и да нанесете органични и минерални торове. От органичните торове може да използвате 3 кг компост на квадратен метър.

Друг вариант за отглеждане на мента, така че да не навреди на нито едно растение, е в саксия.

Чаят от прясна мента е наистина специален - ето защо

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес