Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Есенно торене на овошки: Кога и с какво да го направим?

29 август 2024, 06:36 часа

Краят на лятото и началото на есента са натоварени времена в градината. Последните култури се прибират, растенията бавно се подготвят за зимна почивка и в същото време трупат запаси за предстоящия сезон. Правилното торене по това време на годината е по-важно от всяко друго време.

Кога да торите храсти и овощни дървета през есента?

Торенето на овощни растения през есента носи страхотни резултати през следващия вегетационен период, така че трябва да имате търпение. Най-доброто време за есенно торене е след приключване на растежа, тоест след окапване на листата.

Още: Един литър пълномаслено мляко ще накара розите да цъфнат отново. Как да си направите тор?

Важно е да се извърши есенно торене преди пристигането на слана. Растенията се нуждаят от време, за да усвоят предоставените им хранителни вещества и да се подготвят за зимата. Торенето, извършено твърде късно, когато почвата започне да замръзва, може просто да се окаже неефективно, тъй като растенията няма да имат време да използват тора в почвата.

Как да наторим овощните растения през есента?

Струва си да се помни, че есенното торене е различно от пролетното. Основната цел на есенните обработки е подготовката на растенията за зимата и укрепването на кореновата им система. Ето защо през есента не трябва да се използват торове, които стимулират вегетативния растеж. Препоръчва се:

-пръскане с урея,

Още: Груби грешки при отглеждането на дини. Как да отгледаме големи, сладки и сочни плодове?

- торове, съдържащи калий,

- торове, съдържащи бор,

- органични торове (компост, оборски тор) - естествен източник на много микроелементи, които постепенно се освобождават в почвата, подобрявайки нейната структура и плодородие. Оборският тор осигурява на растенията широка гама от хранителни вещества, включително фосфор и калий, и подобрява задържането на вода в почвата. Костното брашно, богато на фосфор, е идеално за използване на места, където почвата е бедна на този елемент,

- Минералните торове като троен суперфосфат, калиев сулфат или многокомпонентни торове с ниско съдържание на азот са най-често използваните есенни торове. Тройният суперфосфат осигурява голямо количество фосфор, което насърчава развитието на корените. Калиевият сулфат от своя страна е източник на лесноусвоим калий, който укрепва растенията и подобрява тяхната зимоустойчивост.

Още: Кафеви издънки на чемшира? Причини, лечение и профилактика

Кои овощни растения изискват есенно торене?

Не всички овощни растения изискват еднакви грижи през есента. Много зависи от вида и спецификата на почвата, в която растат. Но кои от тях си струва да бъдат подкрепени преди да дойде зимата?

Овошки

Повечето овощни дървета, включително ябълкови дървета, круши, сливи и череши, изискват есенно торене. Тези дървета абсорбират големи количества хранителни вещества от почвата по време на вегетационния период, така че трябва да попълнят запасите си през есента, за да могат да започнат да растат енергично през пролетта. Особено важно е да им се осигури калий и фосфор, които укрепват кореновата система и подобряват устойчивостта на замръзване.

Овощни храсти

Храсти като малини, касис, цариградско грозде, боровинки и лозя също имат полза от есенното торене. Кореновата им система се развива интензивно през есента, затова е важно да им осигурим подходящи хранителни вещества. Малините, особено летните сортове, особено се нуждаят от есенно торене, тъй като техните плодни леторасти през следващия сезон се развиват още в края на лятото и есента.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес