Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билките, които всеки градинар трябва да има в градината си - те прогонват вредителите

29 май 2024, 16:52 часа

Ако в градината ви растат много култури, които са нападнати от вредители, има много различни начини, по които можете да ги защитите - един от тях е засаждането на определени билки. Градинарите с опит винаги засаждат 5 лечебно растения в градината си - розмарин, босилек, мента, мащерка и невен.

Билките, които прогонват вредителите от градината

Розмарин - тази билка е едно от най-мощните средства за отблъскване на вредители заради силната си миризма. И ако ви харесва, тогава имате още една причина да засадите розмарин в градината си. Може да се използва и при готвене, за да подобри вкуса на вашите ястия.

Босилек - той е идеален не само за салати, но и ще прогони различни насекоми в цветната леха, в градината. Подходящ е и за прогонване на вредители от градината.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Това растение е почти перфектният съсед за доматите. Той може не само да изплаши доматения червей, но и да подобри вкуса на доматите и да помогне за по-добра реколта.

Мента - през лятото можете да я добавяте към напитките, които приготвяте, за да им придадете по-освежаващ и ободряващ вкус и аромат. Но насекомите и мишките, например, няма да споделят ентусиазма ви от растението и ще се опитат да стоят възможно най-далеч от него. Миризмата на мента предпазва от листните въшки и мравките. Освен това ментата се отглежда доста лесно.

Препоръчително е за нейното засаждане да изберете място, което е на частична сянка/пряка слънчева светлина. Има едно важно правило: в близост до ментата не трябва да растат зеленчукови или цветни култури, в противен случай храстът ще бъде малък и ще има слаби листа. Зелето и цвеклото не се считат за най-добрите съседи на растението, тъй като поради близостта им ментата може да се зарази с болести и да умре. Трябва да обърнете внимание на разстоянието между редовете и местоположението. Между бъдещите храсти трябва да има половин метър разстояние. След поставяне на семената, жлебовете трябва да се напълнят с почва и да се полеят обилно с утаена вода. Важно е почвата предварително да се натори с оборски тор. Ако изберете район с варовита почва, ментата ще има много слаба миризма. Подгизнала или силно кисела почва ще допринесе за слаб растеж и бърза смърт на растението.

Мащерка - тази ароматна билка често се комбинира в градинските лехи със зеленчуци и горски плодове. Има аромат, който е естествен репелент срещу вредители, като розмарин и мента. Също така може ефективно да повлияе на насекомите, така че се използва като народен лек срещу комари. И ако засадите мащерка близо до ягоди, тогава тя може да изплаши червеите, а също така да укрепи растенията и дори да подобри добива им.

Невенът е цвете, което е известно и като билка заради лечебните си свойства. То о,а много различни разновидности, и те са не само красиви, но и изключително полезни. Миризмата и корените на невен могат да отблъснат нематоди и листни въшки, така че експертите по градинарство съветват да засадите тези растения по краищата на цветните лехи и те ще се превърнат в защита срещу вредителите.

Билката, която е най-добрият тор за пипера

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес