Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 растения, които всеки градинар трябва да засади - отблъскват плевели и вредители

09 юни 2024, 10:22 часа

За успешното градинарство е важно не само какво е количеството на реколтата, която събирате, но и колко грижи полагате за самата почва. Изборът на правилните растения, които могат да подобрят качеството на почвата, е ключът към здрава и продуктивна градина. Има шест растения, които ще направят вашата зеленчукова градина не само цветна, но и благоприятна за отглеждане на бъдещи насаждения. Всеки градинар задължително трябва да засади в градината си бобови растения, елда, кресон, невен, бяла горчица, фацелия.

Лесни съвети за справяне с проблеми по листата на растенията в градината

Растенията, които всеки градинар трябва да има в градината си

Бобови растения (грах, фасул, люцерна) - тези растения имат уникална способност да фиксират азота в почвата поради симбиозата с полезните бактерии. Засаждайки ги във вашата градина, обогатявате почвата с азот, който е от съществено значение за растежа на растенията.

Елда - това растение е отличен „зелен тор“, тъй като корените му помагат за разхлабване на тежката почва и я обогатяват с фосфор.

Кресон - това растение помага в борбата с вредители като нематоди, като също така отделя вещества, които потискат жизнените им функции. Освен това кресонът привлича полезни насекоми и птици, които са естествени борци с вредители.

Невен - друго растение, което отблъсква нематодите и в същото време украсява градината с ярки огнени цветя, подхранва почвата и я прави по-плодородна.

Специфичният аромат на невена съдържа фитонциди, които предпазват съседните растения от насекоми вредители, както и от гъбични заболявания.

Невенът, засаден в зелева леха, ще предпази зелето от пеперудата белокрилка (зелевата пеперуда). Освен това нематодите не обичат кореновите секрети, отделяни от това цвете. Чрез засаждане на невен в лехите с ягоди можете постепенно да намалите наличието на нематоди до безопасен минимум.

Кореновите секрети от невен се използват и за защита на растенията, болни от фузариум.Много градинари засаждат цветна леха с невен близо до млади овощни дървета, което ги предпазва от болести и вредители.

Бяла горчица - растение, което помага за отблъскване на плевелите и също така се счита за ценен източник на органична материя за почвата, когато се засажда като зелен тор.

Фацелия - не само, че цъфти красиво, но е и отличен зелен тор, който привлича пчели и други опрашители, а след оран добавя органични вещества в почвата, повишавайки нейното плодородие.

Засаждането на изброените растения може значително да подобри структурата на почвата, да повиши нейното плодородие и да осигури добра продуктивност в бъдеще.

Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес