Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 признака, които подсказват дали избираме качествено семе за КАРТОФИ. Всеки градинар трябва да знае ТОВА!

05 април 2022, 10:13 часа

Ако искате да се радвате на богата реколта от картофи, много е важно внимателно да прецените момента, в който да посадите зеленчука. Така ще предпазите растенията от ниските температури и няма да се налага да полагате кой знае какви грижи.

Съществува обаче още една специфика, която е пряко обвързана със семето за картофи. В днешната статия ще споделим с вас всички онези признаци, които е важно да вземете под внимание, ако искате накрая картофите да са вкусни и сладки и реколтата да е повече от добра.

4 признака, които да следим, когато избираме семе за картофи:

Размер

Това е едно от първите неща, на които да обърнем внимание. Размерът на картофите следва да бъде с големина на кокоше яйце. И по-малките са подходящи, ако по тях има достатъчно кълнове. По-големите не са за предпочитане, тъй като ще оскъпят инвестицията.

Кора

Следващият признак е кората. Тя не бива да е наранена. Оглеждайте внимателно всеки един картоф, преди да го заровите в почвата. Внимавайте кората на картофите да не е изсъхнала.

Натуралната съставка, с която ще прогоните колорадския бръмбар и ще допринесете за двойно по-богата реколта от КАРТОФИ

Кълнове

Те трябва да се свежи и добре поникнали. Важно е да са плътни, защото това подсказва, че са добре изхранени. Ако са тънки и дълги, не ги купувайте. По кълновете не бива да са поникнали зелени листенца.

Петна

По семето за картофите не бива да има никакви петна, както и следи от мухъл. Това може да доведе до заболяване и накрая реколтата да не е здрава.

Що се отнася до това на какво разстояние трябва да садите картофите, съветът на градинарите е то да бъде около 30 см. Така растенията ще се развиват по възможно най-добрия начин.

Това са признаците, за които всеки трябва да внимава, когато избира семе за картофи!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес