Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2-те рецепти с пепел, които всеки градинар трябва да знае

25 август 2023, 09:11 часа

За всеки истински градинар, знанието за ценностите на пепелта е незаменимо. Този естествен ресурс е богат на полезни вещества и е предпочитан от мнозина в сферата на градинарството. Но какво прави пепелта толкова специална и как можем да я използваме в полза на нашите растения?

Най-важните елементи в пепелта

Най-големият плюс на пепелта е в обогатяването на почвата с полезни минерали и елементи. Този природен тор е изключително богат на калий, който подпомага устойчивостта на растенията срещу болести и стресови условия. Важното нещо обаче е, че пепелта не е богата на азот, затова е добре да я комбинираме с азотни торове, за да осигурим пълноценното хранене на растенията.

Пръскане на краставиците с пепел и сапун - кога и как се прави

Рецепти за подхранване на растенията

За да се възползваме максимално от полезните свойства на пепелта, можем да приготвим различни рецепти за подхранване на растенията:

Листно подхранване с пепел

За тази рецепта ще са ви нужни 300 грама пепел, 10 литра топла вода и 50 грама сапун. Пепелта се пресява и вари 30 минути. Течността се прецежда и разрежда с водата. За по-добра адхезия добавете сапунени стърготини. Тази отвара е идеална за пръскане на домати, краставици и тикви, осигурявайки тяхната жизненост и здрав растеж.

Подхранване с пепел - всеки градинар трябва да спазва тези правила, за да не остане без реколта

Подхранване на почвата с пепел

За подхранване на почвата можем да използваме разтвор с пепел. Една от рецептите включва разтваряне на 10 супени лъжици пепел в 10 литра вода и престояване в продължение на 7 дни. Този разтвор може да се използва за поливане на растенията през целия сезон, подпомагайки техния здрав растеж и развитие.

Пепелта е истински съюзник в борбата за здравословни и обилни реколти. Използвайте я с увереност и креативност, за да наблюдавате как растенията ви процъфтяват. Подхранете ги с богатството на пепелта и вижте как те се развиват с пълна сила, радвайки ви с вкусни и здравословни плодове и зеленчуци.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес