Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 начина да засеете семената от домати правилно, за да отгледате богата реколта

02 март 2022, 18:00 часа

Възможно ли е да засеете семена от купени домати за разсад и да получите добра реколта? Любителите градинари уверяват, че е напълно възможно да отгледате прилична реколта от големи и сладки домати.

В този случай има няколко тънкости, които трябва да знаете, преди да предприемете нещо.

Първо, трябва да изберете правилните семена.

Логично е, че ще поискаме да вземем най-големия домат с надеждата, че подобни ще растат в нашата градина, но размерът на доматите не е показател за производителността на растението.

Тънкости как да засеете семената правилно, за да отгледате богата реколта от купени домати

Основното е доматът да е узрял, добре оформен, но не и презрял.

1.            Измийте добре доматите, нарежете ги и отделете семената им в чиния.

2.            След това чинията със семената трябва да се покрие с влажна кърпа и да се остави на спокойствие в продължение на два дни.

Обвивката на семената съдържа инхибиторни вещества, които предотвратяват покълването им вътре в плода, но след два дни извън домата, тази защитна обвивка се разрушава.

3.            Фактът, че процесът на ферментация е приключил, ще бъде оповестен от появата на пяна по повърхността на семената.

4.            Сега ферментиралата течност трябва да се изцеди, а семената да се измият с вода и да се дезинфекцират.

5.            За дезинфекция може да се използва всеки разтвор: едни използват калиев перманганат, други използват водка или алкохол, трети използват инфузия на чесън или нещо друго. Съществуват много опции.

Втората тънкост е как правилно да се засеят семената от купените домати.

1.            Първо, извадените семена е необходимо да се накиснат в специален разтвор, така че разсадът определено да е силен и всяко едно семе да поникне. За това могат да се използват препарати, които се продават в агро аптеките в страната.

2.            След това, семената трябва да се  поставят върху кърпа, увити във фолио и оставени да набъбнат на топло място. И тогава вече можете да ги сеете в земята.

Ако изпълните стриктно изборените тънкости, няма как да не получите добра реколта, дори и от купените от магазина домати. Не се подлъгвайте по думите на хора, които никога не са опитвали да го правят или не са знаели как да постъпят с подобни семена.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес