Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Единствен в света”: Българският златен медалист по биология и химия Виктор Лилов

13 август 2024, 15:39 часа • 1251 прочитания

Успехите на българските ученици на олимпиадите по природни науки винаги са били впечатляващи. Но дванадесетокласникът от СМГ Виктор Лилов изпъква с постижения, с които не може да се похвали никой друг. Виктор спечели златен медал на Международната олимпиада по биология в Казахстан (стана единственият европеец, който попадна в топ 10), а после получи и злато по химия на Олимпиадата в Саудитска арабия (и стана втори в света и първи в Европа) две седмици по-късно. Така Виктор се превърна в носител на един специфичен, изключителен рекорд - два златни медала в двете дисциплини, химия и биология, в рамките на едно лято. Това е необикновено събитие, тъй като много рядко в Олимпиадите по природни науки състезателите участват в повече от една. Причината е ясна: времето и усилията, които трябва да се изразходят за високо постижение на световно ниво в едно състезание, трудно могат да се съвместят с второ. Затова в някои държави има рестрикции за “двойна акция” на олимпиадите, а в други е просто неписано правило, че подобно начинание не е препоръчително, обяснява Виктор. Въпреки това има и малцина участници, които се опитват да извоюват медал по две дисциплини. Ето какво ни сподели в рубриката “Формулата на успеха”, част от проекта ни за истории на българските таланти Мисия България.

Подготовката: “Учителите запалват искрата, после продължаваш сам” 

Ако трябва с едно изречение да се резюмира подготовката, която Виктор прави, то е следното: “Учителите запалват искрата, после продължаваш сам”. Медалистът споделя, че външните стимули са много необходими, но се изчерпват бързо, ако трябва да се разчита единствено на тях. “Няма как да бъде създаден добър състезател, ако той не пожелае сам.”, казва Виктор. А “дубълът” му на олимпиадите това лято се дължи на труд и любопитство, които го движат напред от години.

“С биология започнах да се занимавам някъде в шести клас. Голямата част от знанията си поставих до 10-ти клас. Затова когато започнах да се занимавам с химия, вече имах солидната база по биология. Моята стратегия за успех на тези две олимпиади беше да не смесвам едното с другото - когато съм се готвил по химия, фокусирам всички усилия само там, когато за биология - само в биологията. Двете олимпиади бяха през една седмица и аз превключвах от едното към другото. Явно проработи”, казва още Виктор. През юни той се е подготвял с преподавателите в биологическия и химическия факултет на Софийски университет. Част от тази подготовка се случва благодарение на дарение от Vivacom, което помага за цялостното представяне на олимпийците ни. През лятото на 2024 г. телекомът предостави 30 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, с които да подпомогне подготовката и участието на младите ни таланти в Международните олимпиади. До момента компанията е дарила близо 140 000 лв. за отборите по химия, биология, физика, астрономия, математика, информатика, изкуствен интелект и лингвистика.

“Заниманията с наука са особено нещо - те те отнасят и поглъщат.”

Колкото и да се опитваме заедно да изчислим количеството часове положен труд, който е необходими за Виктор, за да напредва по любимите си науки, не стигаме до някаква точна представа. “Аз просто наистина не усещам как минава времето, когато се задълбоча в биологията, химията или нещо друго. Когато определено занимание ми е интересно, се заемам с него, без да гледам часовник. Нито ми омръзва, нито съм си сложил някаква цел за време, което трябва да прекарам за учене и образование. Заниманията с наука са особено нещо - те те отнасят и поглъщат. И именно това е красивото в тях. ”, споделя Виктор.

По биологията го запалва учителката му в СМГ Миглена Георгиева, а интересът му по химия идва от учителя Борис Толев пак в СМГ.

Освен членовете на националната комисия и ръководителите на отбора проф. д-р Албена Йорданова, главен асистент д-р Радослав Александров, докторант Теодор Трифонов, принос към подготовката на Виктор по биология има Здравко Иванов, медалист от близкото минало по лингвистика и биология, бакалавър от "Сейнт Андрюс" във Великобритания и в момента магистър в Биологически факултет на Софийския университет. По химия пък най-много му помага Евгени Стателов, златен медалист по химия от 2019 година, сега магистър в университета в Байройт.

Наесен Виктор ще се озове на място с легендарен статут, дало на света учени с над 30 нобелови награди - прочутият Тринити колидж в Кеймбридж. Там Виктор Лилов ще учи "Природни науки". Сред професорите там е едно от най-големите имена в органичната химия в целия свят - проф. Стивън В. Лей.

А вместо финал, оставяме списъка с най-високите постижения на Виктор Лилов до момента:

• Злато, Международна олимпиада по химия 2024, Саудитска Арабия

• Злато, Международна олимпиада по биология 2024, Казахстан

• Злато, Международна Менделеевска олимпиада 2024, Китай

• Злато, Межународна олимпиада по химия 2023, Швейцария

• Сребро, Международна олимпиада по биология 2023, Обединени Арабски Емирства

• Сребро, Международа Менделеевска олимпиада по химия 2023, Казахстан

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес