Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Докторът футболист, който поведе Бразилия към демокрация

02 октомври 2023, 07:00 часа • 5515 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

"Няма интелигентни футболисти" - твърдение, което се приема по презумпция. Редица изказвания на професионални играчи защитават това клише. Българският принос за оформянето на стереотипа никак не е малък. Култови фрази на родните ни футболисти, треньори и управници се раждат всяка година. Явлението изглежда логично и оправдано, имайки предвид факта, че някои са се отдали на спорта от ранна детска възраст, пренебрегвайки образованието, за да развият таланта, който имат.

Това обаче не е критерий за познанията на един състезател. Всъщност уменията за вземане на решение, въображението, креативността трябва да се прилагат всеки мач, защото, както е казал маестро Андреа Пирло: "Футболът се играе с глава, а краката са само инструмент.“ Невалидността на клишето за ниския интелект се доказва от личността, която е основен герой в тази спортна история. Има пример, от когото да се водят младите български таланти!

Доктор Сократес Бразилия

Геният на Доктор Сократес

Доктор Сократес категорично е един от най-интелигентните творци на "зеления килим", които светът познава. Въпреки заявените от него думи, че футболът е бил един приятен начин за прекарване на свободното време извън учението, става капитан на легендарния бразилски отбор от края на 70-те и началото на 80-те години. Нестандартен, със странен вид, висок 192 сантиметра, а с техника като на Роналдиньо. Същински гений на терена!

Може би се питате защо името на Сократес е придружавано от „доктор“? Отговорът: Завършва медицина, и то докато е активен състезател - изключително рядко явление. След края на кариерата си дори практикува благородната професия, но за съжаление си отива от този свят едва на 57 години. Битие, изпълнено със значими успехи в различни сфери на живота.

Футболистът Сократес

Сократес Бразилейро Сампайо де Соуза Виейра де Оливейра първо играе за Ботафого, а после преминава в Коринтианс, където отбелязва 150 попадения в 269 официални срещи. Подвизава се за кратко във Фиорентина, преди да се завърне в родината си. Макар да е известен най-вече с умението си да организира атаки, той е плодотворен голмайстор заради мощния си и точен удар с десния крак, както и способността си да нахлува в наказателното поле от втора позиция.

Доктор Сократес Бразилия

Демократът Доктор Сократес

За колоритния „доктор“ футболът не е най-важното. Той е истински демократ в период, когато страната му се управлява от военен режим. Сократес е значима фигура в националния отбор на Бразилия. В навечерието на Мондиала през 1982 година той предлага демократично гласуване за капитан, което печели. Креативният полузащитник слага лентата, на която всеки път има различно послание - "Не на терора", "Демокрация", "Помогнете на гладуващите деца" и т.н., пишат колегите от Dir.bg.

В Коринтианс възгледите му отново са прокламирани ярко. Момчетата от състава излизат след всеки мач на терена с транспарант "Победа или загуба, ние искаме демокрацията да победи!" Впоследствие демократични послания се появяват и на екипите на клуба.

Доктор Сократес Бразилия

Паметна реч, с която поведе Бразилия към редемократизация

На 16 април 1984 г. Сократес се изказва в подкрепа на идеята за преки президентски избори. В книгата "Сократ и демокрацията на коринтяните" журналистът Жука Кфури си спомня как "Сократ пое риска да заяви пред два милиона души, събрали се на площада пред катедралата, че ако преките президентски избори не бъдат приети от режима, ще отиде да играе в Италия". Залагайки трансфера си в чужбина на резултата от конституционната поправка, започва да се формира политическото наследство на Сократ. Осъждането на военната диктатура и борбата му за редемократизация на Бразилия разширяват наследството му отвъд футболното игрище.

Сократес обаче е също толкова известен с факта, че не е особено трудолюбив и дисциплиниран в личния си живот, тъй като пуши и пие големи количества бира. Това е причината да си отиде едва на 57 години. Едно е сигурно - с всичките си позитиви и негативи, гениалният футболен демократ доктор Сократес завинаги ще остане в сърцата на бразилци като обединител на народа.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Шампионът, който пожертва себе си, за да избави 20 човешки живота от смъртта

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес