Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Източник от ФИФА: Иран е заплашил семействата на футболистите от националния отбор

29 ноември 2022, 10:16 часа • 2929 прочитания

Репресиите на иранския режим достигнаха и до Световното първенство по футбол в Катар. Семействата на играчите от националния отбор са били заплашени със затвор и изтезания, ако футболистите не се "държат прилично" преди мача със САЩ във вторник. Това съобщи източник по сигурността от ФИФА пред CNN.

Иранските играчи отказаха да изпеят националния химн преди откриващия си мач на Мондиала срещу Англия на 21 ноември, като по този начин подкрепиха протестиращите в Ислямската република. След това те са били извикани на среща с членове на Иранската революционна гвардия.

Източникът твърди, че на футболистите им е било казано, че семействата им ще бъдат подложени на "насилие и изтезания", ако не изпеят националния химн или ако се присъединят към политически протест срещу режима в Техеран. Играчите изпяха химна преди втория си мач срещу Уелс миналия петък, в който Иран спечели с 2:0.

Иранските агенции за сигурност действат активно в Катар по време на Световното първенство. Десетки офицери от Революционната гвардия са били пратени да наблюдават иранските играчи, на които не е позволено да излизат извън базата на тима или да се срещат с чужденци. "В Катар има голям брой ирански офицери по сигурността, които събират информация и наблюдават играчите", казва източникът на CNN.

Португалският селекционер Карлош Кейрош се е срещнал отделно със служители на Революционната гвардия, след като те са заплашили семействата на футболистите. Не е ясно каква е била темата на разговора. Преди това Кейрош беше заявил, че иранските играчи могат да протестират по време на Мондиала в Катар, но само в рамките на правилата на ФИФА.

Източникът от световната футболна централа твърди, че на играчите са били обещани "подаръци и коли" преди мача с Англия, но след отказа да се пее националния химн и след загубата с 2:6 режимът е преминал към заплахите.

Добавя се още, че властите са пратили на трибуните „актьори“, които да създадат фалшиво усещане за подкрепа спрямо режима. За двубоя срещу САЩ били предвидени даже още повече такива хора – хиляди, гласи информацията на американската медия. В Катар има стотици иранци, които подкрепят протестиращите, издигайки плакати с надписи „Жена, живот свобода“. Точно те се превърнаха в мото на демонстрациите, които избухнаха през септември в защита на човешките права и тези на жените.

Iran International – антиправителствена иранска медия, базирана в Лондон – съобщи, че иранските и катарските служители тайно си съдействат относно контрола кои иранци посещават мачовете на Мондиала. Дори публикува аудиозапис, на който се чува как командир от Революционната гвардия съобщава за 500 идентифицирани „контрареволюционери“, присъстващи на турнира. Той е предупредил катарците да не позволяват на ирански фенове да вдигат флагове на Ислямската република отпреди 1979 г. и да попречат на тези, които демонстрират „прояви на несъгласие“.

Междувременно протестите, избухнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини, продължават в Иран, но през последните дни активността намалява. Вчера имаше 10 демонстрации в шест провинции, според Института за изучаване на войната (ISW).

Иранската съдебна система освободи приблизително 709 задържани протестиращи съгласно заповедта за помилване на началника на съдебната система Голам Хосейн Еджей от 26 ноември, добавят още експертите. Те цитират и командира на военновъздушните сили на Революционната гвардия Амир Али Хаджи Задех, който е обявил, че от началото на антиправителствените протести на 16 септември са загинали над 300 протестиращи и служители на силите за сигурност.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес