Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детето чудо Ямал и младият отбор на Испания потеглят за триумф на Евро 2024

12 юни 2024, 14:41 часа • 2744 прочитания

Испания се превърна в една от "най-плодородните почви за производство на млади играчи" от световна класа в европейския футбол. 16-годишното крило на Барселона Ламин Ямал е последният, който влиза в заглавията, и е готов да блести на Евро 2024. Следвайки стъпките на други тийнейджърски сензации от академията на каталунците в лицето на Педри, Гави и Ансу Фати, Ямал се утвърди като важна част от предната линия на Барса и се очаква да затвърди добрите си представяния и с националната фланелка.

"Ла Роха" разчита на млади състезатели, опитвайки се да излезе от сянката на златното поколение, което се радваше на исторически период, печелейки последователно Евро 2008 и 2012, като междувременно вдигна и първата световна купа на страната през 2010 г. 

ОЩЕ: Мъдрецът от Орталеса, който направи „Ла Фурия“ световна сила

Младият талант Ямал е готов за европейската сцена в Германия

Ламин Ямал

Педри беше ключова част от похода на Испания към полуфиналите на последното европейско първенство и заедно с клубните си изяви спечели "Златното момче" и трофея "Копа" за 2021 г., присъждани на най-добрия играч под 21 години. Той беше последван от съотборника си Гави, който спечели двата трофея през следващата година и беше любимецът на испанските фенове в Катар 2022, където стана най-младият голмайстор на Световното първенство.

Ямал се появи от академията на Барса „Ла Масия“, за да счупи няколко рекорда през 2023-та, измежду които и на Гави. Ламин Ямал стана най-младият дебютант на Барселона в официален мач и най-младият международен играч и голмайстор на Испания на 16 години.

ОЩЕ: Съставът на Испания за Евро 2024: Барселона с повече представители от Реал Мадрид

Той процъфтя под ръководството на мениджъра на Испания Луис де ла Фуенте, който има опит с млади футболисти. Испанският специалист е склонен да дава шансове на изгряващи звезди, като наскоро повика 17-годишния защитник на Барса Пау Кубарси и 21-годишното крило на Атлетик Билбао Нико Уилямс, който стана част от талантливото дуо в предни позиции, заедно с Ямал.

Испания заминава за Европейското в Германия с млада селекция на Луис де ла Фуенте

Испания

"Този тип футболисти са специална порода", каза Де ла Фуенте пред Ройтерс. "Необичайно е за 16-годишно момче да има такова самочувствие, способността да играе и да изглежда като ветеран. Само избраните притежават това."

„Не съм изненадан от техния потенциал и смятам, че ние, треньорите, трябва да им дадем възможност, баланс, сигурност и стабилност, и да им помогнем да се наслаждават на момента, да бъдат отговорни и да поставят този супер талант, който имат, в услуга на колектива, така че целият отбор да се развива и процъфтява.“

Испания се подготвя за предизвикателството на така наречената „група на смъртта“ - група В, заедно с Хърватия, европейския шампион Италия и изненадата Албания. Първата среща на "червената фурия" ще бъде срещу Хърватия на 15 юни от 19:00 часа.

ОЩЕ: Пълна ТВ програма за Европейското първенство по футбол 2024 в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес