Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След критиките към ЕЦБ: Кристин Лагард кани Тръмп на посещение

22 октомври 2024, 22:22 часа • 459 прочитания

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви във вторник, че кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп трябва да посети централата на институцията във Франкфурт след неотдавнашните му критики към централните банки.

„Той трябва да дойде и да ни посети“, заяви ръководителят на Европейската централна банка по време на събитие в офиса на Bloomberg във Вашингтон, докато финансовите лидери се събират в столицата на САЩ за годишните срещи, организирани от Международния валутен фонд и Световната банка.

Още: ЕЦБ каза тежката си дума за лихвите

„Имам хиляди усърдно работещи хора - икономисти, юристи, компютърни специалисти - и мога да ви уверя, че те работят супер усърдно всеки ден, а не само веднъж месечно“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Лагард отговори на коментарите на Тръмп, направени по-рано този месец, когато той предположи саркастично, че да бъдеш председател на Федералния резерв - централната банка на САЩ - е „най-великата работа в правителството“.

Още: Лагард с песимистична прогноза за инфлацията

Тръмп многократно е критикувал председателя на Фед Джером Пауъл, когото той пръв назначи, заради решенията му в областта на паричната политика. В изказването си във вторник Лагард заяви, че ЕЦБ се е ангажирала да защити еврото.

„Ние защитаваме еврото и се борим за него, точно както Фед защитава долара и се бори за него“, каза тя. „Не искам да говоря за Джером Пауъл, но съм сигурна, че той вижда работата си именно така“.

Още: ЕЦБ: Още не е сигурно, че заплахата от висока инфлация е преминала

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес