Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: ЕЦБ ще понижи лихвите още два пъти до края на годината

08 октомври 2024, 17:26 часа • 258 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали депозитната си лихва с 25 базисни пункта на следващото си заседание на 17-и октомври и отново на срещата през декември, тъй като сега вижда по-бърз спад в инфлацията в еврозоната. На това мнение са 90% от икономистите, анкетирани по въпроса от агенция Ройтерс.

Промяна в прогнозата 

При подобна анкета през миналия месец едва 12% от анкетираните икономисти прогнозираха ново намаление на лихвите през октомври. Повечето от тях обаче бързо промениха мнението си в посока съкращение на лихвите ставки както през октомври, така и на последното заседание на ЕЦБ за годината през декември, след като инфлацията в еврозоната през септември падна под 2%. В същото време някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ, включително президентът на банката Кристин Лагард, намекнаха, че този месец предстои ново лихвено намаление.

Още: Инфлацията в еврозоната достигна целта на ЕЦБ

"Последните развития засилват нашата увереност, че инфлацията ще се върне своевременно към целевото ниво от 2%. Ще вземем това предвид на следващата ни среща за паричната политика през октомври", каза Лагард по време на изслушване в Европейския парламент през миналата седмица.

За последните шест месеца икономистите прогнозираха преди време общо три намаления на лихвата по депозитите с по 25 базисни пункта всяко в рамките на тази година, но сега вече очакват четири такива понижения.

Над 90% от икономистите (70 от 75 от респонденти), казаха в анкета на Ройтерс, проведена между 2-ри и 8-и октомври, че очакват ЕЦБ да намали лихвения процент по депозитите за втора поредна среща с 25 базисни пункта следващата седмица, с което тя ще достигне 3,25%. Едва петима от анкетираните не прогнозират промяна на предстоящото заседание. Миналия месец само около 12% от анкетираните икономисти (9 от 77) прогнозираха намаление през октомври.

Още: ЕЦБ излезе със становище за лихвите в следващите месеци

Според 68 от анкетираните от Ройтерс 75 икономисти, централната банка на еврозоната ще намали отново депозитната си лихва с 25 пункта до ниво от 3,00% на срещата през декември, което е в съответствие с пазарните очаквания.

Мнозина от тях посочват, че подобно по-нататъшно понижение на лихвите ставки ще се дължи както на по-ниската от очакваното инфлация, така и на слабия икономически растеж, който ще остане под тренда и през следващата година.

Над 55% от анкетираните икономисти (41 от 72) прогнозират, че ЕЦБ ще намали още на два пъти депозитната лихва до ниво от 2,5% през първите тримесечия на следващата година и дори още на два пъти по-късно през 2025 г.

Инфлацията

Според същото проучване, инфлацията в еврозоната, която спадна миналия месец до 1,8% (под целевото ниво от 2%), ще се повиши слабо и и ще достигне целта от 2% на ЕЦБ през следващото тримесечие, като ще остане на това ниво поне до 2027 г. Миналия месец икономисти очакваха инфлацията да достигне нивото от 2%, но на по-късен етап през 2025 г.

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) обаче ще остане висока през това тримесечие и средно на ниво от 2,7%, където беше през септември, преди постепенно да се забави през следващата година.

БВП

Въпреки скорошните проучвания за бизнес активността в еврозоната (PMI индекси), които предполагат по-нататъшно икономическо забавяне, анкетираните от Ройтерс икономически очакват икономиката на еврозоната да нарасне с прилични темпове през следващата година.

Според тях БВП на еврозоната ще нарасне с 0,2% през настоящото тримесечие в съответствие на темпа от второто тримесечие, като ще отбележи среден ръст от 0,7% през тази година, преди да се ускори до 1,2% през 2025 г. и 1,4% през 2026 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес